Schommelpaardje Sint-Janskerk

Deze pagina is niet beschikbaar in het Spaans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

EGLISE SAINT-JEAN FR  ST. SOHANNISKIRCHE DE ST JOHN's CHURCH EN

Zit je goed? Geniet je van het uitzicht? Ideaal, dan beginnen we eraan! Ik heet Karel, prins Karel eigenlijk. Door mijn jeugd in Mechelen door te brengen, ken ik de stad als mijn broekzak. Ik ben geboren in het jaar 1500 en ben opgegroeid in de Keizerstraat, aan het hof van mijn tante Margareta van Oostenrijk. Dat is dat stadspaleis met de mooie binnentuin.

Hier in Mechelen en over de hele wereld kennen ze mij als keizer Karel V. Ik beschikte over een rijk dat zo groot was dat de zon nooit onderging. Ik regeerde over meer dan 27 koninkrijken, 13 hertogdommen en 22 graafschappen in Europa, Centraal-Amerika en Noord-Afrika. Heel lang heb ik er jammer genoeg niet van kunnen genieten, want op mijn 58ste ben ik gestorven in het Spaanse Yuste.

Waar jij schommelt, vertel ik verhalen over de stad en in het bijzonder over de plekken waar ik fijne tijden heb beleefd. 

Let op: Alle schommelpaardjes staan momenteel op stal voor onderhoud. We raden je aan een van onze andere familievriendelijke wandelingen te kiezen zoals 'Mechelen stuurt je stappen'.

Schommelpaardje Sint-Janskerk

Elke zondag ging ik samen met mijn tante en zussen naar de mis. Op zondag was het altijd plezant, want dan was het vaak feest in de stad. Voor mijn tiende verjaardag werd er zelfs een hertenjacht georganiseerd op de Grote Markt. Je had erbij moeten zijn! Ik had een fantastisch zicht op het spektakel vanop de eerste verdieping van herberg De Zwaan, het gebouw waar je nu De Met vindt.

Ik was verzot op jagen, maar het liefst van al speelde ik riddertje. Ik beeldde mij gevechten in tegen de helden die afgebeeld waren op de wandtapijten bij mijn tante thuis. Ik speelde natuurlijk ook graag met mijn vriendjes. Ik was altijd de goede – ik was tenslotte de kroonprins, hè – en vocht met een houten zwaard tegen mijn kameraden die altijd moesten verliezen, want zij waren natuurlijk de slechteriken.

Tijdens de winter, als het gesneeuwd had, amuseerden we ons met een prachtige slee in de vorm van een boot, versierd met masten, wimpels en wapenschilden. Mijn zussen en ik hadden die in elkaar geknutseld, en we hebben er tientallen tochten mee gemaakt, soms zelfs tot buiten de stadsmuren.

  • Je vindt deze wandeling ook in de app van Visit Mechelen. Zo volg je aaneensluitend de paardjes op een uitgestippelde route. Download de app hier.

Praktisch

  • Beschikbaar in 4 talen: Nederlands, Frans, Duits & Engels.
  • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets.
  • Gratis

Download vanuit de App StoreDownload vanuit Google Play Store