3_gebouw_-c-museumhofvanbusleyden_foto_sophienuytten.jpg

Museum Hof van Busleyden

Je kan het Musuem Hof van Busleyden sinds 1/06/2020 terug bezoeken, onder bepaalde voorwaarden. Meer info over je bezoek en deze voorwaarden vind je hier

Welkom in het Museum Hof van Busleyden! Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Wissel ideeën uit en sta stil bij een wereld in verandering, net als toen.

In de vijftiende en zestiende eeuw gaat de wereld open. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles lijkt te veranderen. Dit huis is vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.

Beleef de verrassende Bourgondische geschiedenis en dring steeds dieper door in het Hof van Busleyden, met zijn schatten en verhalen. Je ontdekt hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.  Je beweegt van levendige en drukke ruimtes naar meer private en verstilde plekken. Je gaat mee op zoek naar de echte Margareta en staat oog in oog met de intrigerende en kwetsbare Besloten Hofjes.

In dit museum blikken we terug op de glorieuze geschiedenis van de stad en kijken we samen vooruit naar de toekomst. Reis heen en weer tussen toen en nu. Experimenteer en treed in dialoog met het museum en zijn altijd wisselende collectie. Het verhaal is nooit af. 

 

Donderdag gratis toegang voor leraren in Mechelse musea

De hele zomervakantie zetten de Mechelse musea hun deuren open voor leraren. Op donderdag krijgen leerkachten samen met hun partner gratis toegang tot Museum Hof van Busleyden, Kazerne Dossin, Speelgoedmuseum en Sportimonium. Meer info hier

 

Nieuwe ruimte tot 21/06/2021: Back to Black
Is zwart altijd zwart of zijn er nuances? Zie jij het verschil tussen roetzwart, pekzwart of gitzwart? En waarom noemen wij deze variaties zo? Back to Black gaat op zoek naar de kunsthistorische betekenissen van zwart en onderzoekt met de bezoekers onze huidige beleving van Bourgondisch zwart.
 

 

Tentoonstelling: Benoît van Innis – Instant Light (2/07 - 30/08 2020)

Uitgerekend op de dag dat The Neverending Park noodgedwongen z’n deuren sluit, kruipt Benoît van Innis in zijn pen. Het is midden maart en bijna heel Europa gaat gelijktijdig op slot omwille van het coronavirus. Op de eerste dag van de lockdown maakt Benoît van Innis een tekening in zwarte stift. Hij stuurt die via mail en Whatsapp de wereld in. Op dag twee doet hij hetzelfde en hij zal de weken daarna tekeningen blijven maken, tot het einde van de lockdown.

 

 Tentoonstelling: Paint it black (2/07 - 13/09 2020)

Zwart en mode gaan hand in hand, en dat doen ze al heel lang. De studenten van de afdeling Mode van Ursulinen Mechelen verdiepten zich dit schooljaar in het thema Back to Black. Zij bestudeerden de modetrends uit de Bourgondische periode en kozen een kenmerkend detail uit een schilderij. Dit maakten ze nauwgezet na in onbewerkte wol en linnen. Met behulp van aloude verftechnieken kleurden ze het detail zwart, helemaal volgens de recepten uit die tijd. 

Samen met de leerlingen van Fotografie, Schoonheidsverzorging en Haarstilist van COLOMAplus organiseerden ze een modeshoot in en rond het Museum Hof van Busleyden. De resultaten kan je vanaf 2 juli 2020 bewonderen in de tuin van ons museum. Op onze belevingszolder kan je drie silhouetten ontdekken, samen met een video van de bijhorende modeshow.  Expo is ingebegrepen in het museumticket. Reserveer alvast je plaats hier.

 

Openingsuren

maandag:10u - 17u

dinsdag: 10u - 17u

woensdag: gesloten

donderdag: 10u - 22u

vrijdag:10u - 17u

zaterdag:10u - 17u

zondag:10u - 17u

Tarieven

12 EUR | Standaardtarief

10 EUR   | Op vertoon van je ticket van de Sint-Romboutstoren

10 EUR   | Mechelaars, 65 +, groepen, kortinghouders

7 EUR   | Mensen met een beperking

2 EUR   | 13-26j

2 EUR   | UiT-pas met kansentarief (Mechelen), Fonds Vrijetijdsparticipatie

gratis    -13j, ICOM houders, Vrienden van het Hof van Busleyden

Tickets

Tickets koop je momenteel enkel online: Koop hier je tickets

Waar?

Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen