3_gebouw_-c-museumhofvanbusleyden_foto_sophienuytten.jpg

Museum Hof van Busleyden

Welkom in het Museum Hof van Busleyden! Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Wissel ideeën uit en sta stil bij een wereld in verandering, net als toen.

In de vijftiende en zestiende eeuw gaat de wereld open. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles lijkt te veranderen. Dit huis is vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.

Beleef de verrassende Bourgondische geschiedenis en dring steeds dieper door in het Hof van Busleyden, met zijn schatten en verhalen. Je ontdekt hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.  Je beweegt van levendige en drukke ruimtes naar meer private en verstilde plekken. Je gaat mee op zoek naar de echte Margareta en staat oog in oog met de intrigerende en kwetsbare Besloten Hofjes.

In dit museum blikken we terug op de glorieuze geschiedenis van de stad en kijken we samen vooruit naar de toekomst. Reis heen en weer tussen toen en nu. Experimenteer en treed in dialoog met het museum en zijn altijd wisselende collectie. Het verhaal is nooit af. 

Je kan elke zondagvoormiddag om 11u aansluiten bij een rondleiding met gids door het museum. Je betaalt gewoon je inkomticket + 5 euro aan de balie van het museum. Je moet wel op voorhand inschrijven. Dat kan je hier doen. We kunnen per rondleiding 20 personen toelaten, dus wees er op tijd bij.

15/12/2018 - 12/05/2019 Expo: Berlinde De Bruyckere - It almost seemed a lily

Een confrontatie tussen de wonderlijke 16e-eeuwse Besloten Hofjes en een serie eigen sculpturen. Dat is wat je te zien krijgt tijdens deze tentoonstelling Van Berlinde De Bruyckere. De fragiliteit en schoonheid van de besloten Hofjes in het Bourgondische Museum Hof van Busleyden, grepen haar onmiddellijk aan en vormden een bron van inspiratie. Van 15 december 2018 tot 12 mei 2019 kan je een museumbezoek combineren met deze opmerkelijke uitzetting. De prijs voor de expo is inbegrepen in het museumticket.  

Zaterdag 11/5/2019 - zondag 12/05/2019: slotweekend Expo Berlinde De Bruyckere - It almost seemed a lily

Het museum blijft op zaterdag 11/5/2019 open tot 19u in plaats van 17u. Individuele bezoekers kunnen zich inschrijven voor een rondleiding, waar zij kunnen aanlsuiten bij een groep. Deze rondleidingen gaan door om:

Za 11/05: 10u30
Zo 12/05: 11u & 14u

Plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je hier snel in. 

Waar

Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen

Openingsuren

maandag:10u - 17u

dinsdag: 10u - 17u

woensdag: gesloten

donderdag: 10u - 22u

vrijdag:10u - 17u

zaterdag:10u - 17u

zondag:10u - 17u

Tarieven

11 EUR | Standaardtarief

9 EUR   | Op vertoon van de voucher op je ticket van de Sint-Romboutstoren

9 EUR   | Mechelaars, 65 +, groepen, kortinghouders

7 EUR   | Mensen met een beperking

5 EUR   | 13-26j

2 EUR   | UiT-pas met kansentarief (Mechelen), Fonds Vrijetijdsparticipatie

gratis    -13j, ICOM houders, Vrienden van het Hof van Busleyden

Tickets

- Via de ticketbalie van het museum of online: 

Koop hier je tickets