Vlaamse Meesters op hun plek

De Vlaamse Meesters maakten hun werken vaak voor een specifieke plek: een kerk, een klooster, een stadhuis, een kasteel... Veel van die stukken zijn sindsdien verhuisd naar musea, maar sommige kan je nog altijd gaan bekijken op hun oorspronkelijke locatie. Een unieke ervaring. Je staat waar de kunstenaar gestaan moet hebben, en ziet wat hij zag: de precieze plek waar zijn werk zou komen, de lichtinval, de ruimte eromheen. Dichter bij de essentie van een kunstwerk, en bij de ziel van een plek, kun je niet komen.

In Mechelen vind je nog heel wat schilderijen, beelden, en andere werken op de plek waarvoor ze ooit gemaakt zijn, of waar ze zich vaak al eeuwen bevinden. Vroeger bleven ze vaak wat onder de radar, maar nu werden ze voor je in kaart gebracht. 

Vlaamse Meesters in de Hanswijkbasiliek

Benieuwd welke Meesters op oorspronkelijke en bijzondere plekken in Mechelen te zien zijn? Ontdek het hieronder. Een overzicht van alle locaties in Vlaanderen vind je op flemishmastersinsitu.com

  1. Lucas Faydherbe in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
  2. Peter Paul Rubens in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk
  3. Jan en Gaspard van den Steen in de Begijnhofkerk
  4. Pieter Valckx in de Sint-Katelijnekerk
  5. Hendrik Frans Verbruggen in de Sint-Pieter-en-Paulkerk
  6. Peter Paul Rubens in de Sint-Janskerk
  7. Jan van Roome in Museum Hof van Busleyden

Openingsuren

Je vindt de openingsuren van de deelnemende locaties op flemishmastersinsitu.com of door te klikken op bovenstaande links.

Tarieven

De kerken zijn gratis te bezoeken tijdens de openingsuren.
Voor het kunstwerk in Museum Hof van Busleyden moet je een toegangsticket voor het museum kopen. Dat doe je aan de ingang of via hofvanbusleyden.be

Locatie