Bourgondische Renaissance

In september 2024 brengen we de Bourgondische Renaissance in Mechelen opnieuw tot leven met nieuwe belevingen.

Als muren konden praten …

Luisterwandeling in Bourgondisch Mechelen

 Luisterhoorn audiowandeling aan museum Hof van Busleyden

Wat als je kon luistervinken in het Mechelen van 1473? Praatte men tijdens de Bourgondische tijd ook gewoon over de klimaatopwarming of de popsterren van hun tijd? Met een houten luisterhoorn trek je de stad in en vang je onderweg gesprekken op tussen notabelen, werklieden en zelfs gevangenen. De middeleeuwse bouwmeester Antoon I Keldermans ontwierp enkele Mechelse monumenten en neemt je een uur lang op sleeptouw. Hij toont je de impact van Mechelens middeleeuwse handelspositie, van Vlaanderens Bourgondische periode en van de Habsburgse vorsten die zich destijds in Mechelen hebben gesetteld.

De wandeling door de stad duurt ongeveer 90 minuten tot 2 uur. Er is ook een kortere wandeling beschikbaar voor bezoekers die slechts een uur de tijd hebben om de wandeling te maken.

Ook mensen met een beperking zijn van harte welkom: er is een aangepast traject voor mensen in rolstoelen, voorzieningen voor blinden en een alternatief aanbod voor slechthorenden en dove mensen, maar ook voor mensen met een verstandelijke beperking.

Verkrijgbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.

Sint-Romboutstoren

Mensen op de skywalk van de Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren is de perfecte plek om je onder te dompelen in de Bourgondische renaissance. Vanop hoogte zie je dat Mechelen tal van eeuwenoude torens en stadspaleizen telt. Met een immersieve beleving duik je terug in de tijd.

Kan jij je iets voorstellen bij het 16e-eeuwse Mechelen? Dankzij een AR-toepassing in de Askelder, de op één na hoogste verdieping van de Sint-Romboutstoren, komt een Bourgondisch schouwspel uit 1516 voor je ogen tot leven. Je ziet marktkramers aan het werk, hoort omstaanders iemand uitjouwen en ziet hoe Hiëronymus van Busleyden, een heer van stand, met zijn chique kledij de aandacht trekt.

Eenmaal boven kijk je op de skywalk je ogen uit. Dankzij twee virtual reality-kijkers leer je bij over de verschillende Bourgondische paleizen, stadsoases en monumenten die je vanop het dak van de Sint-Romboutstoren spot.

Bourgondische keuken

Binnenkort meer informatie hierover.