Construct Europe 2024

In 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie en dat vieren we in Mechelen met een groots cultureel en maatschappelijk gericht stadsfestival, Construct Europe. De stad slaat de handen in elkaar met haar partners: het Hannah Arendt Instituut, kunstencentrum nona, Mechelen Feest en jeugdwerking vzw J@M. Ze stellen een programma samen dat de thematiek van het festival tot leven zal brengen: verbinding, samenwerking en democratische dialoog. Zo brengen we Europa en haar burgers dichter bij elkaar.

Lees hieronder welke activiteiten je in 2024 kan komen beleven:

Gratis stadswandeling ‘Sporen van Europa’

Tijdens deze stadswandeling leer je de Europese projecten in de stad kennen, laat je ontdekken wat de Grote Raad was en nog veel meer. Dankzij haar roemrijke Bourgondische verleden en als plek die het centrum voor internationale rechtspraak en humanisme was, zijn in Mechelen nog tal van linken te vinden met wat we vandaag als Europa kennen. Vanaf 06/01 kan je de wandeling gratis afhalen bij Visit Mechelen of download hem hier.

Stadsplan: Sporen van Europa

Gegidste wandeling ‘Europa in Mechelen, Mechelen in Europa’

Waarom werd Mechelen onder invloed van de Margareta’s zo’n belangrijke stad? Waarom ging je naar de Grote Raad? En welke machthebbers staan er net op de medaillons op het stadhuis? Een stadsgids neemt je op sleeptouw door Mechelen en staat nog meer stil bij de Europese projecten in de stad en de vele andere linken met Europa. Reserveer je rondleiding hier.

Groepswandeling

Expo ‘Ridders van het Gulden Vlies, een schitterende mythe ontrafeld’ 

24.02.24 – 02.06.24

In deze tentoonstelling in het Museum Hof van Busleyden herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn. Meer info op hofvanbusleyden.be.

Wapenborden

Expo ‘PlayZone Europe’

6/01 - 31/05/2024

Kom meer te weten over Europa via speelgoed uit de collectie van Speelgoedmuseum Mechelen. Maak een rondreis doorheen het spel- en speelgoedaanbod van de verschillende Europese lidstaten, van het bekende bouwsteentje uit Denemarken tot de puzzelkubus van de Hongaar Rubick. Via verhalen van Mechelaars die migreerden vanuit een ander Europees land ontdek je hoe men in hun thuisland speelt en welke speltradities ze mee naar hier namen. Info en tickets op speelgoedmuseum.be.

PlayZone Europe

Wij zijn Europa - Lieve Blancquaert

16.03.24 – 30.06.24
Cultuurcentrum Mechelen 

Topfotografe Lieve Blancquaert reisde tijdens het voorjaar van 2023 doorheen heel Europa. Traag reizen stond spontane ontmoetingen toe, in maar liefst 27 lidstaten, met Europeanen van overal. Naast gelaagde en ontwapenende portretten, bracht Lieve levensverhalen mee, die ons meer inzichten bieden in het Europa van vandaag. Zowel grote actuele thema’s als kleine persoonlijke verhalen komen aan bod. Lieve heeft oog voor de uitdagingen van de Europese Unie, maar zoekt ook naar waar we als Europeanen trots op kunnen zijn. Net als in de vorige series van Lieve staat de mens centraal. Wij zijn Europa wordt een informatieve, avontuurlijke, en emotionele weergave van een reis die start en landt in Mechelen. Tickets zijn te koop aan de kassa in het Cultuurcentrum en bij Visit Mechelen.

Wij zijn Europa

Lunalia - De harten van Europa

Europa heeft vele harten. Tijdens Lunalia weerklinken deze bonkende harten in al hun meerstemmigheid en meerlagigheid in de binnenstad van Mechelen. Met een extra focus op Midden-Europa en een boontje voor de muzikale scène van Tsjechië. Info en tickets op lunalia.be.

Lunalia

 

Het volledige programma en meer info kan je vinden op www.construct-europe.be