Wintertuin Ursulinen

Opgelet, vanaf 1 november 2022 starten diverse restauratie- en renovatiewerken. Vanaf die datum zijn er tijdelijk geen bezoeken meer mogelijk. De Wintertuin opent opnieuw de deuren in  het voorjaar van 2024.

De grote verwondering

 

Art nouveau op hoog niveau

Hoe durfden de zusters Ursulinen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver het aan om deze parel van, het toen hypermoderne, art nouveau neer te zetten? Deze feeërieke Wintertuin uit 1900 met een kleurrijke glas-in-loodkoepel was het visitekaartje van hun toenmalige meisjespensionaat. En nog mysterieuzer: de architect van de Wintertuin is onbekend gebleven. Nochtans was hier een meesterlijke ontwerper aan het werk.

Geloof je het niet? Je ogen zullen knipperen van verbazing, want dit is pas art nouveau op niveau.

Altijd lente in de Wintertuin

Kijk hoe het spel van licht en kleur betovert. Goudgele stralen strelen de glaskoepel, het lijkt wel altijd lente. Het veelkleurige glas-in-lood van de koepel tekent de Morgen, Dag en Avond, een populair thema in de art nouveau. Je ontdekt veel fauna en flora in het glaswerk. En ook in de Wintertuin zelf groeien varens, planten en bloemen.

Stap een andere wereld binnen

De Wintertuin maakt deel uit van een indrukwekkend als monument beschermd complex, waarin art nouveau met neogotiek, neo-empire en art deco versmolten is. Je stapt een andere wereld binnen. Namen als Empiregang, Alpenzaal, La Fontainerefter, Pianogalerij en Eretrap prikkelen de verbeelding.

Deze ervaring blijft op je netvlies gebrand. 

Individuele bezoekers

Prijs

Standaardtarief per persoon € 12
Kinderen tot 12 jaar Gratis 

Wil je de wintertuin bezoeken in groep? Klik dan hier voor meer informatie. 

Wanneer kan je genieten van een rondleiding?

Elke zondag is er een rondleiding van twee uur in het Nederlands en in het Frans en/of Engels afhankelijk van de deelnemers. (Reserveren is vereist en kan tot uiterlijk 24.00u de zaterdag vooraf). De rondleidingen straten om 14u30. Elke rondleiding duurt 2 uur. 

Er zijn geen rondleidingen van 15 december tot en met 15 januari, op Paaszondag en op Open Monumentendag (2e zondag september).


Groepen

Prijs

Max. 20 personen

€ 200 voor een gewone rondleiding van 2 uur. 

€ 140 voor een kort bezoek van 1 uur. 

Meer dan 20 personen

€ 200 + € 10 p/p vanaf de 21e deelnemer, voor een gewone rondleiding van 2 uur. 

€ 140 + € 7 p/p vanaf de 21e deelnemer, voor een korte rondleiding van 1 uur. 

Wanneer kan je genieten van een rondleiding?

Groepsbezoeken zijn na afspraak heel het jaar door mogelijk, uitgezonderd op zondagnamiddagen en tijdens de beide sluitingsperiodes. Er zijn geen rondleidingen van 15 december tot en met 15 januari, op Paaszondag en op Open Monumentendag (2e zondag september).

Folder

Download hier de folder voor meer informatie.

Reserveren

Reserveren vooraf is verplicht. dit kan tot uiterlijk 24.00u de dag vooraf. Reserveren kan via info@visitwintertuin.be

Gelieve bij reservering te vermelden wanneer er één of meerdere personen met een beperking zullen deelnemen aan het bezoek. Op deze manier kan de gids zich aanpassen zodat iedereen het bezoek optimaal kan beleven.

Comfort

Toegankelijkheid

Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.
Voorzieningen voor personen met een visuele beperking.
Personen die moeilijk te been zijn, moeten rekening houden met een aantal trappen.  

Tijdens een rolstoeltoegankelijke rondleiding worden de volgende ruimtes bezocht: de Ursulazaal, de Wintertuin, de Alpenzaal, de Empiregang, de Feestrefter en de La Fontainerefter. Tijdens de gebruikelijke rondleiding worden ongeveer 100 treden aangedaan. Het is mogelijk om aangepaste rondleidingen aan te vragen voor personen met een visuele beperking, waar de focus meer wordt gelegd op andere zintuigen. Er wordt dan ook meer beschrijvend taalgebruik toegepast.

Contact

vzw Wintertuin OLV-Waver
Bosstraat 9, 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver

T +32 (0)15 75 77 28
info@visitwintertuin.be
www.visitwintertuin.be

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Trein naar het station van Mechelen, waar je bus 510 (13.25u) of 511 (13.50u) op bus perron 11 neemt. Je stapt af aan halte OLV-Waver Kerk, op 200 meter van de ingang.

Met de fiets

De Wintertuin ligt tussen fietsknooppunten 35 en 36 van de fietsknooppunten. Vraag de gratis folder (Nederlands of Engels) aan bij Visit Mechelen (visit@mechelen.be).

Met de auto

Je parkeert gratis en vlakbij (P1 of P2). Niet elke GPS stuurt je tot vlakbij de ingang, je geeft best huisnummer 22 in (overkant ingang).

Locatie

vzw Wintertuin OLV-Waver
Bosstraat 9, 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver