Wintertuin Ursulinen

De grote verwondering

Stap binnen in de betoverende wereld van het voormalig internationaal meisjespensionaat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Laat je leiden langs indrukwekkende hoogtepunten van het historische gebouwencomplex en bezoek de adembenemende wintertuin in art-nouveaustijl uit 1900. De schitterende glas-in-loodkoepel creëert een magisch licht- en kleurenspel en zal je ongetwijfeld verwonderd achterlaten. 

Art nouveau op hoog niveau

Hoe durfden de zusters Ursulinen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver het aan om deze parel van, het toen hypermoderne, art nouveau neer te zetten? Deze feeërieke Wintertuin uit 1900 met een kleurrijke glas-in-loodkoepel was het visitekaartje van hun toenmalige meisjespensionaat. En nog mysterieuzer: de architect van de Wintertuin is onbekend gebleven. Nochtans was hier een meesterlijke ontwerper aan het werk.

Geloof je het niet? Je ogen zullen knipperen van verbazing, want dit is pas art nouveau op niveau.

Altijd lente in de Wintertuin

Kijk hoe het spel van licht en kleur betovert. Goudgele stralen strelen de glaskoepel, het lijkt wel altijd lente. Het veelkleurige glas-in-lood van de koepel tekent de Morgen, Dag en Avond, een populair thema in de art nouveau. Je ontdekt veel fauna en flora in het glaswerk. En ook in de Wintertuin zelf groeien varens, planten en bloemen.

Stap een andere wereld binnen

De Wintertuin maakt deel uit van een indrukwekkend als monument beschermd complex, waarin art nouveau met neogotiek, neo-empire en art deco versmolten is. Je stapt een andere wereld binnen. Namen als Empiregang, Alpenzaal, La Fontainerefter, Pianogalerij en Eretrap prikkelen de verbeelding.

Belevingsparcours

Ga zelf op stap met een audiogids. Het belevingsparcours brengt bezoekers terug naar de bloeiperiode van het Ursulineninstituut aan het begin van de vorige eeuw. Onderweg word je ondergedompeld in de leefwereld van de toenmalige kostschoolmeisjes en zusters. Via interactieve multimedia-toepassingen ontdek je de geschiedenis en prachtige architectuur van deze bijzondere plek. De luistertour neemt je mee langs alle hoogtepunten en nodigt je uit om de Wintertuin op je eigen tempo te ontdekken. Je kiest zelf hoe lang je wil luisteren, kijken en stilstaan. 

Deze ervaring blijft op je netvlies gebrand. 

Individuele bezoekers

Prijs

Standaardtarief per persoon € 13
Kinderen van 5 - 15 jaar

€ 2

Kansentarief

€ 2

Praktisch

  • Aanbevolen vanaf 12 jaar
  • Vrijdag, zaterdag en zondag van 13u tot 17u
  • Audiogids is verkrijgbaar in het NL, FR en EN
  • Duur audiogids is 1,5 uur

Wil je de wintertuin bezoeken in groep? Klik dan hier voor meer informatie. 

Wanneer kan je genieten van een rondleiding?

Wil je graag een gegidste rondleiding volgen, maar kom je niet in groep? Met onze instaprondleidingen kan je elke zondag als individu of familie aansluiten bij een gegidste rondleiding. Een gepassioneerde gids neemt je mee op sleeptouw doorheen de erfgoedsite. Je bezoekt met gids ook de La Fontainerefter, de kloosterkerk en de unieke pianogalerij. Die ruimtes bezoek je niet tijdens het individuele belevingsparcours.

Prijs

Standaardtarief per persoon € 15
Kinderen van 5 - 15 jaar

€ 2

   

Praktisch

  • Aanbevolen vanaf 12 jaar
  • Enkel op zondag om 13u30 en 14u30
  • De instaprondleidingen worden gegeven in het Nederlands (13u30) en het Engels en Frans (14u30)
  • Ongeveer 2 uur


Comfort

Toegankelijkheid

De site is drempelloos toegankelijk en beschikt over een aangepast toilet. Het belevingsparcours situeert zich grotendeels gelijkvloers. De route op de eerste verdieping is niet bereikbaar voor rolstoelen, maar kan dankzij een applicatie op een tablet worden beleefd.

Er is geen lift aanwezig in het gebouw. Mensen die moeilijk te been zijn, moeten rekening houden met een 100-tal trappen. Tijdens de rondleiding zijn er wel een aantal stopplaatsen waar bezoekers even kunnen gaan zitten.

Voor blinden en slechtzienden biedt de audiogids een allround ervaring. Een voelmaquette illustreert de omvang van het ganse Ursulineninstituut. Geleidehonden en assistentiehonden zijn welkom.

Contact

vzw Wintertuin OLV-Waver
Bosstraat 9, 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver

T +32 (0)15 75 77 28
info@visitwintertuin.be
www.visitwintertuin.be

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Neem de trein naar het station van Mechelen. Daar kan je bus 510 of 511 nemen. Je stapt af aan halte Onze-Lieve-Vrouw-Waver Kerk op 200 meter van het Ursulineninstituut. De busrit duurt ongeveer 25 minuten. Plan hier je route.

Met de fiets

De Wintertuin ligt vlakbij fietsknooppunt 36. Vraag de gratis folder (Nederlands of Engels) aan bij Visit Mechelen (visit@mechelen.be).

Met de auto

Het Ursulineninstituut bevindt zich in het hart van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Voor bezoekers van de Wintertuin zijn enkele gratis parkeerplaatsen voorbehouden naast de ingang van de site.

Locatie

vzw Wintertuin van de Ursulinen
Bosstraat 9A, 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver