Natuurgebieden rondom Mechelen
De oude dijlearm: Den Battelaer - Het Robbroek - Zennegat Sigmagebied - Battenbroek
Mechelen: Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
Den Battelaer is een oud overstromingsgebied tussen de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle en is een thuis voor veel planten en dieren, waaronder de blauwborst, rietzanger, krakeend en moeras-vergeet-me-nietjes. Wie vanuit Mechelen het water volgt, komt op het drierivierenpunt uit waar de Zenne, Kanaal Leuven-Dijle en de Dijle samenvloeien. Daar tref je een valleilandschap aan waaronder Den Battelaer zich uitstrekt, een oud overstromingsgebied dat een thuis is voor veel planten en dieren, waaronder de blauwborst, rietzanger, krakeend en moeras-vergeet-me-nietjes. GGG Zennegat is een sigma-overstromingsgebied met getijdenwerking, een echt spektakel, waar je zeldzame trekvogels kan spotten. Het Robbroek een vroegere moeras wordt ontwaterd met sloten en dwarssloten en kent een grote variatie aan moeras- en rietvogels (wilde eend, wintertaling, waterhoen, sprinkhaanrietzanger, blauwborst) en roofvogels (buizerd, sperwer). Hoewel het bruisende Mechelen vlakbij is, brengt elke stap je iets verder weg van de bewoonde wereld. Battenbroek is een natuurgebied van 25 hectare tussen de rivieren Nete en Dijle. Eeuwenlang diende deze omgeving als een agrarisch poldergebied, tot in de 20ste eeuw de weiden, akkers en moerassige zones massaal beplant werden met populieren.
Mechels Rivierengebied: Mechels Broek - Barebeekvallei - Mispeldonk
Bonheiden: Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
Het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk vormen samen een grote brok natuur langsheen de Dijle. Je kan er heerlijk wandelen langs het water en genieten van een weids landschap met graslanden, sloten, knotwilgen en houtkanten. In het Mechels Broek, een groene long kort bij de stad die je vanuit het centrum bereikt via het rustige Dijlepad, kan je vogels spotten in de uitkijktoren en de vogelkijkhut. Galloway-runderen grazen er de weilanden tot een lapjesdeken vol natuur. De Barebeekvallei biedt een weids landschap vol afwisseling. Dit gebied is geschikt voor kinderwagens of rolstoelen omdat de paden hier verhard zijn. Je kan hier onder meer in alle rust ontdekken waarom de ooievaars van Planckendael in deze vochtige weilanden hun voedsel vinden. Mispeldonk ligt tussen Muizen en het centrum van Bonheiden. Het is een bijzonder gevarieerd natuurgebied met schrale graslanden, hooiweiden met houtkanten, vochtige loofbosjes en herstelde heidegebiedjes. Door dat landschap meandert de Boeimeerbeek.
Waverwoud: Hondsbossen, Gasthuisbossen, Vossenbergbos, Zuurbossen, Brede Zeyp
Lier: Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
In de vroege middeleeuwen strekte het Waverwoud zich uit tussen Nete en Dijle. Het bestond uit venen, bossen en open, heideachtige stukken. Wat nu nog rest van het woud, ademt nog steeds de magie van weleer. Zo kan je de unieke plekjes ontdekken in de Hondsbossen, Gasthuisbossen, Brede Zeyp en het Vossenbergbos. Geniet van de rust. Wie weet spot je een bosuil of kruist er een ree je pad. Laat je verrassen door de pracht die het Waverwoud als natuurreservaat te bieden heeft.