Groen & blauw - Muizen

Natuurreservaat Barebeekvallei

Het gebied rond de Barebeek behoort tot het prachtige cultuurlandschap van de Beneden-Dijlevallei. In dit weidse en afwisselende landschap vinden we een van de mooiste knotwilgendreven. De regelmatig overstroomde graslanden trekken heel wat watervogels en steltlopers aan. Het gebied ligt vlakbij het Mechels Broek, zodat vogels vaak migreren bestaat tussen beide gebieden. Je vindt er niet alleen watervogels en steltlopers maar ook ooievaars zijn vaste bezoekers van de Barebeekvallei. Ooievaars vinden hier namelijk voeding, waaronder kikkers, muizen, mollen en slakken.

De benedenloop van de Barebeek draagt duidelijk heel wat natuurkansen in zich. Natuurpunt wachtte alvast niet tot al het Barebeekwater weer proper is om hier een hoopvol natuurproject te starten. De laatste jaren werden in het gebied een vijftal hectaren bosjes en ruigten aangekocht en in 2003 nog eens vier hectare mooie natte dottergraslanden. Tijdens de lentemaanden kan je daar genieten van de prachtige kleuren van pinkster- en koekoeksbloemen in contrast met pakken dotterbloemen.

In de Muizenhoekstraat bevindt zich het bezoekerscentrum van Natuurpunt. Daar vind je info over uitgestippelde wandelroutes in de Barebeekvallei, Mispeldonk en het vlakbij gelegen Mechels Broek.

Natuurreservaat Mechels Broek

Het Mechels Broek is een nat en open moeras dat tot het vroegere overstromingsgebied van de Dijle behoort. De grote zandwinningput is een belangrijke rust- en eetplaats voor veel watervogels en dus ideaal voor de vogelliefhebbers.

In het voorjaar zie je dat vele prachtige vogels als blauwborsten, rietzangers, waterrallen, zomertalingen het Mechels Broek uitkiezen om hun gezinnetje uit te breiden. In het najaar blijven visarenden en kiekendieven wat hangen om uit te rusten van de grote trek die ze ondernemen. De winter is dan weer ideaal om grote groepen eenden te zien. Omdat het Mechels Broek vlakbij Planckendael ligt, waar er een ooievaarsproject loopt, vind je hier soms ook hele groepen ooievaars.

Het hele jaar rond kunnen gezinnen met kinderen terecht in het bezoekerscentrum voor een leuke speurtocht in het Mechels Broek. Met de jongsten kan je op stap met de Boeboektas (5 tot 10 jaar), iets grotere jongens en meisjes kunnen leren kompaslezen met de kompastocht. Of plaats tien foto's langs het wandelpad in de juiste volgorde met de fotozoektocht.

De vaart ter hoogte van ZOO Planckendael

Het Kanaal Leuven-Dijle, vroeger ook wel bekend als de Leuvense Vaart, verbindt de Vaartkom in Leuven al sinds 1752 met de Dijle. Ter hoogte van Muizen, aan de Muizenvaart, kan je verschillende watersporten beoefenen zoals SUP en kajaking. Wat deze plek nog uniek maakt, is dat je het domein van ZOO Planckendael spot. Met wat geluk zie je een van de olifanten, panters, pinguïns of flamingo's. Tijdens de lente en zomer is deze dijk erg in trek bij fietsers. Verder leven hier heel wat eenden, fuuten en andere vogelsoorten. Zet je neer op een van de bankjes en geniet van de kalmte aan het water.

Bronnen: dorpsbewoners