The Cacao Project
Beeld je in: een praline die je laat rondreizen in Mexico, teleporteert naar het exotische rariteitenkabinet van Margareta van Oostenrijk én laat proeven van geneeskrachtige kruiden uit de 16de eeuw. Onmogelijk? Niet bij The Cacao Project. Stap in de wereld van chocolademakers Pieter Vaes en Mariagiulia Vigilante.
Chocolade met een verhaal
Pieter Vaes leerde het vak bij Dominique Persoone in The Chocolate Line. Nu drukt hij samen met Mariagiulia Vigilante zijn eigen stempel op de chocoladestiel. Missie van het creatieve duo? Jou omverblazen, verrassen en laten dagdromen. Dat doet The Cacao Project met klassieke chocolade en pralines, maar nog liever met unieke smaken. Een praline die proeft als de tinteling van de eerste zonnestraal op je huid op een ijzig koude winterdag. Of chocolade met de smaak van een eerste liefdeskus.
Keverpraline
In de verhalen van Margareta van Oostenrijk was Pieter Vaes vooral gefascineerd door haar rariteitenkabinet. De chocolatier maakte voor Mond vol Mechelen een praline in de vorm van een glanzende kever met een praliné van mout en geroosterd brood en een gelei van kaasjeskruid, korenbloem en struikheide. Mechelse illustratrice Eva Vaes zorgde voor de gepaste verpakking. Pieter Vaes: “De praline symboliseert het contrast tussen de superrijken en het gewone volk in die tijd. De buitenkant staat voor de exclusiviteit waartoe alleen de rijksten toegang hadden. Binnenin gebruikte ik bloemen die in alle tuinen bij de mensen voorkwamen. De kruiden werden vroeger als medicijn gebruikt.”
De praline verbeeldt het contrast tussen rijk en arm.
Op ontdekkingstocht
“Niets is onmogelijk, dat is ons motto. Ik ben het liefst ontdekkingsreiziger, maar dan zonder plunderambities. Op expeditie naar nieuwe producten, smaken en technieken in alle uithoeken van de wereld. Zo experimenteren we nu met de pel van de koffiebonen. Daar wordt in principe niks mee gedaan, maar die zit vol smaken, vergelijkbaar met hibiscus en veenbessen. En de boerencommune in Ecuador waar we onze cacaobonen halen, trekt opnieuw de jungle in op zoek naar nieuwe fruitsoorten. Er zijn nog zo veel dingen die we niet kennen.”
Er zijn nog zo veel dingen die we niet kennen.
Curiositeiten uit de Nieuwe Wereld “Margareta van Oostenrijk kreeg opgezette dieren, exotische planten en sieraden cadeau uit de Nieuwe Wereld. Die bewaarde ze in haar Mechels stadspaleis. De bijzonderste curiosa stonden verspreid over een pronkkamer, haar vermaarde bibliotheek en haar privévertrek, waartoe alleen de belangrijkste gasten toegang kregen. Ze was waarschijnlijk ook de eerste die in onze contreien een cacaoboon in haar bezit had, al wisten mensen toen nog niet wat ze daarmee konden doen.” Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog |
Verborgen pareltje in de stad
Pieter Vaes: “Mariagiulia en ik hadden vroeger onze vaste wandeling door Mechelen: van het Groot Begijnhof langs de Dijle naar de Kruidtuin. Een andere aanrader is de stiltetuin van het aartsbisschoppelijk paleis. Die wordt enkele dagen in de week opengesteld. Een te ontdekken parel in de stad.”
Den Drake en het Hof van Cortenbach
Je vindt de chocoladewinkel van Pieter Vaes op de Korenmarkt 23, rond 1500 beter gekend als het huis Den Drake. Ywein Van Cortenbach liet het in die tijd verbouwen tot een imposante stadswoning. Zijn zoon Jan IV, schepen en burgemeester van Mechelen, bouwde rond 1520-1530 zijn eigen stadspaleis op de binnenplaats, het Hof van Cortenbach. Wil je even een snelle tijdreis maken? Stap dan binnen in de toegangspoort naast de winkel en waan je in het mondaine Mechelen van 500 jaar geleden. Het chocoladen curiosum van Pieter zal nog wonderlijker smaken.
Over Mond vol Mechelen
Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/partners/culinaire-route-mond-vol-mechelen.