Mechelen, toegankelijk voor iedereen

Onze stad staat klaar om ontdekt te worden, door iedereen! We werken dan ook hard om een integraal toegankelijke stad te zijn, voor inwoners én bezoekers.

We zetten hieronder alle toegankelijke belevingen op een rij, zodat oudere toeristen, vakantiegangers met een tijdelijke of permanente beperking of mensen die nood hebben aan extra comfort, de stad met een gerust hart kunnen verkennen.

Virtueel Mechelen
De online applicatie Virtueel Mechelen nodigt uit tot een virtueel bezoek aan verschillende locaties in de stad, van bezienswaardigheden tot hotels en stadswijken. Op die manier maken we locaties die niet of beperkt toegankelijk zijn, alsnog bezoekbaar.

De toepassing werd recent in een nieuw jasje gestoken én er werden nieuwe locaties en beelden toegevoegd. Ze is bereikbaar via pc, smartphone of tablet op virtueelmechelen.be of ze kan aan de infobalie van Visit Mechelen ontdekt worden aan de hand van twee VR-brillen.


Toegankelijke erfgoedwandeling
Van de wandeling ‘In de voetsporen van Margareta’  werd een toegankelijke versie ontwikkeld. Ze is gratis verkrijgbaar bij Visit Mechelen en biedt bezoekers onderweg informatie over o.a. drempels, toegankelijkheid van bezienswaardigheden onderweg en zorg en hulpmiddelen. Je kan de wandeling ook hier downloaden.


Dementievriendelijk
Mensen met dementie en hun wandelpartner kunnen de stad in alle rust bezoeken aan de hand van twee dementievriendelijke wandelingen: één in de stad en één in Domein Tivoli. De wandelingen zijn zo opgebouwd dat ze inspelen op herinneringen en zintuigen van de deelnemers. Daarnaast kregen heel wat Mechelse horecazaken een dementievriendelijk label. Je ontdekt ze hier.

Mensen met autisme
Mensen met autisme hebben nood aan voorspelbaarheid en structuur. Tijdens een daguitstap valt dit allemaal weg, waardoor deze ervaring voor hen zeer stresserend kan zijn.

Voor bezoekers met autisme voorzien we een visueel stappenplan om het bezoek aan de Sint-Romboutstoren voor te bereiden.
Ook voor de luisterwandeling ‘Als muren konden praten’ werd een stappenplan uitgewerkt.

Luisterwandeling ‘Als muren konden praten’
We maakten dit product toegankelijk voor mensen met fysieke, visuele, auditieve en mentale beperkingen en voor mensen die Nederlands leren.  

Voor rolstoelgebruikers brachten we alle drempels in kaart en stippelden we een alternatieve route uit; voor blinden en slechtzienden zijn er voelbare brochures; voor doven maakten we filmpjes in Vlaamse Gebarentaal, met of zonder ondertiteling. Het is ook mogelijk om de audio op je smartphone af te spelen en is er vereenvoudigde audio beschikbaar zodat ook mensen met mentale uitdagingen of mensen die Nederlands leren deze wandeling kunnen volgen. 

Het pay what you can-principe maakt deze luisterwandeling toegankelijk, ongeacht financiële situatie.


Volledig overzicht van het toegankelijke aanbod vind je ook hier.

Bezoek Mechelen Virtueel