Gauthier
Voor geluk op een hoorntje of in een potje moet je in Mechelen bij ijssalon Gauthier in de Befferstraat zijn. In haar atelier maakt Pascale elke ochtend haar ijs van nul af aan zelf. Vanaf nu smul je er ook van ijs met een renaissancetintje: met gestoofde appelstukjes, venkel en een topping van geroosterde boekweitkorrels. Mmm, 2 bollen in een potje voor jou.
Gestoofde appel met venkel
Pascale: “Voor Mond vol Mechelen maakte ik een roomijs met stukjes gestoofde appel en venkel. Daar komt een crunchy topping op van gebakken boekweitkorrels met een snuif zout. Het resultaat is een verrassingsfeest in je mond. Zoet, bitter en zout. Smeuïg en krokant. Dit ijsje heeft alles!”
Aten ze al ijsjes in de renaissance? “Roomijs kon je nog niet eten aan het hof van Margareta van Oostenrijk in de 16de eeuw. Maar door de Italiaanse invloeden werd er hier en daar al wel geëxperimenteerd met sorbet avant la lettre. Uit opgravingen en recepten weten we ook dat de combinatie van appel en venkel populair was in gebak en andere zoetigheden. Boekweit was in de renaissance dan weer een basisproduct. Zeg maar gerust armeluiskost. Van het meel maakten de mensen brij en pannenkoeken. Pascale Gauthier maakt er voor jou geen brij, maar een heerlijk krakende topping van.” Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog |
Dit ijsje is een verrassingsfeest in je mond.
Altijd blije gezichten
“Het leuke aan mijn job: ik zie altijd blije gezichten – van klein tot groot”, glimlacht ijsmaakster Pascale. “De populairste smaak in ons salon is stracciatella. De grotere stukken chocolade in het ijs doen mijn klanten smelten. Ook het aardbeienijs is een voltreffer: ik haal de verse aardbeien bij een teler uit de buurt. Je kiest bij mij altijd uit de vaste klassiekers. Daarnaast zijn er een 5-tal smaken die variëren. Om inspiratie op te doen, reis ik elke winter naar de ijsvakbeurs in het Italiaanse Rimini. En voor het appel-venkelijs reisde ik met plezier 500 jaar terug in de tijd!”
Trendsetter Italië IJsmaakster Pascale haalt haar inspiratie uit hét ijsland bij uitstek: Italia! Ook in de 16de eeuw was de Italiaanse keuken een grote inspiratie voor de Bourgondische chefs. Zo ontdekten ze nieuwe groenten, zoals bloemkool en artisjok. |
Ik zie altijd blije gezichten.
Volg de vlieten
Pascale Gauthier: “Ik ben een geboren en getogen Mechelaar. Mijn vader Edouard was jarenlang – bijna 60 jaar – de plaatselijke chocolatier hier in Mechelen. In 2006 startten we hier in zijn vroegere atelier ons ijssalon. Mijn toeristische tip voor bezoekers? Volg het water in de stad. Mechelen legde heel wat vlieten weer open, zoals hier vlakbij tussen de Zakstraat en de Muntstraat. Om uit te waaien na een drukke dag wandel ik het liefst via de vliet naar het jaagpad langs de Dijle richting Muizen, voor groen en rust. Zalig!”
Over Mond vol Mechelen
Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/partners/culinaire-route-mond-vol-mechelen.