De Zotte Morgen

Wat mag niet ontbreken op je boodschappenlijst bij ambachtelijke bakkerij De Zotte Morgen? Croissants! Want het zijn de lekkerste van de provincie Antwerpen. Brood! Want alle broden zijn huisbereid, handgemaakt en biologisch. En speculaas! Want precies zo had Margareta van Oostenrijk haar kruidige koeken ook het liefst.

Ode aan de wereldhandel in de renaissance

Robin Van Vaek: “Krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant: da’s typisch de Mond vol Mechelen-speculaas. Wat de koek bijzonder maakt, is dat we zeste en sap van citroen en sinaasappel verwerken. De koek staat dan ook symbool voor de handel en de nieuwe invloeden in de renaissance. Kruiden uit verre landen zoals gember en nootmuskaat bereikten onze stad via de havens, net als citrusvruchten uit Italië en Spanje. En dat opende een hele nieuwe wereld. We gebruiken niet alleen de klassieke koekkruiden maar voegden er op aanraden van De Foodarcheoloog een toets pittige zwarte peper aan toe, zoals de 16de-eeuwse koekbakkers.”

De speculaas staat symbool voor de handel en de nieuwe invloeden in de renaissance.

In het spoor van de specerijenhandelaars

“Met hun Mechelse speculaas neemt De Zotte Morgen jou mee naar de renaissancetijd in Mechelen. De haven van Antwerpen groeide op dat moment uit tot een draaischijf voor Europese handelaren. Portugezen verhandelden er specerijen, vooral uit het Verre Oosten. Zo kwamen kruiden als kaneel, gember, nootmuskaat en kardemom ook bij ons in Mechelen terecht. Niet bij de gewone man, maar bij de edellieden. Want die specerijen hadden een hele weg afgelegd, soms maandenlang, en waren dus peperduur.”

Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog

Bewuste, biologische bakkerij

Robin Van Vaek: “De Zotte Morgen staat voor goed brood: goed voor het milieu en voor je gezondheid. We gebruiken alleen Belgische, biologische en fantastisch goede bloem. Er zit minder suiker en zout in onze producten. En we laten het brood trager rijzen met natuurlijke desem. Experimenteren we met nieuwe zaden en pitten? Dan gaan we eerst de oorsprong na voor we het in de winkel verkopen. Zo ben je als klant ook zeker van een correct product.”


Kruidtuin van Mechelen

Robin Van Vaek: “Een van mijn favoriete plekken in Mechelen is de Kruidtuin. Het is een rustpunt en ontmoetingsplek tegelijk. Toen ik studeerde, hing ik er rond met vrienden. Je ziet er ook veel ouders met hun kinderen.”

Wist je dat die Mechelse Botanique al in de middeleeuwen bestond? Toen liepen er geen studenten of kinderen rond, maar ridders van een militaire geestelijke orde. Want het was de botanische privétuin van de Commanderij van Pitzemburg. In het park staat vandaag een standbeeld van Rembert Dodoens, wellicht de bekendste Mechelaar. Zijn vader verzorgde Margareta van Oostenrijk op haar sterfbed en hijzelf schonk de wereld het Cruydeboeck en werd daarmee pionier in de plantkunde.

Over Mond vol Mechelen

Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/partners/culinaire-route-mond-vol-mechelen. 

 

Bezoek Mechelen Virtueel