Bourgondische Renaissance

Mechelen als hub voor ontmoetingen en nieuwe ideeën

In de late 15de en begin 16de eeuw was Mechelen een magneet voor bestuurders, kunstenaars, filosofen, wetenschappers, … Ze werden allemaal aangetrokken door de stad waar sterke madam Margareta van Oostenrijk zich in 1507 had gesetteld. Tot dan reisden hertogen doorheen hun vele gebieden in de Nederlanden en Frankrijk, maar tijdens dit hoofdstuk van de Bourgondische renaissance kwam de vele kennis en rijkdom samen op één plek

Het hoogste gerechtshof vestigde zich begin jaren 1500 in de Dijlestad. Zo werd Mechelen een juridische hoofdstad en ging de Mechelse glorieperiode van start. De Bourgondische macht werd voor het eerst verankerd op een vaste plaats, wat zorgde voor een instroom van nieuwe invloeden, ambachten en inzichten. Bekende filosofen als Erasmus en Thomas More, kunstenaar Albert Dürer, dichter Janus Secundus of kanongieter Hans Poppenruyter: ze vonden allemaal vlotjes de weg naar Mechelen.



De glorierijke geschiedenis van Mechelen in een hedendaags jasje

De hoven van Kamerijk, Savoye en Busleyden waren culturele hotspots. Maar de bekendste ontmoetingsplek was het hof van landvoogdes Margareta van Oostenrijk. Tijdens de Bourgondische renaissance werd Mechelen zo een politiek, intellectueel en cultureel centrum. Daar zijn nog steeds voldoende bewijzen van, want de geschiedenis leeft verder. Kijk maar naar de klasse die de vele Mechelse stadspaleizen 500 jaar later nog steeds uitstralen. En met nieuwe belevingselementen brengen we de Mechelse glorieperiode terug tot leven



De Bourgondische Renaissance beleven


Wat als je kon luistervinken in het Mechelen van 1473? Praatte men in de Bourgondische tijd ook gewoon over de klimaatopwarming of de popsterren van hun tijd? Dat kom je te weten met de luisterwandeling 'Als muren konden praten'

Een augmented reality-toepassing in de Sint-Romboutstoren laat je dan weer een schouwspel bijwonen dat zich in 1516 afspeelde op de Grote Markt. Als je je bezoek aan de Mechelse reus voortzet, leren twee virtual reality-kijkers op de skywalk je meer over de paleizen, stadsoases en monumenten die je vanop het dak van de Sint-Romboutstoren spot.  

Maar da’s niet alles. Dat de term ‘bourgondisch’ vandaag zoveel als ‘rijkelijk leven’ betekent, komt natuurlijk ergens van. Je moest Margareta en haar mede-Mechelaars niet leren wat genieten was.

12 Mechelse ondernemers doken in de renaissanceperiode van Mechelen. Samen met ‘De Foodarcheoloog’ Jeroen Van Vaerenbergh ontwikkelden ze lekkernijen van nu met ingrediënten die 500 jaar geleden werden gebruikt in onze stad.

Het resultaat is 'Mond vol Mechelen': een culinaire route door de Bourgondische Renaissance langs 10 Mechelse smaken. De locaties en smaakmakers werden gebundeld in een folder.

Het vernieuwde Prikkelpakket is een belevingspakket met proef- en beleefbonnen. De proefbonnen geven recht op zes proevertjes en bevatten o.m. nieuw aanbod van ‘Mondvol Mechelen’-smaken.



Bezoek Mechelen Virtueel