Brouwerij Het Anker
Trakteer je vrienden op een rondje Mechelse Felle in Batteliek
Zette jij je lippen ooit aan een fris, 16de eeuws biertje? Sinds kort kan dat bij de brouwers van Het Anker in Batteliek. Want daar brouwen ze Mechelse Felle, een bier zoals de begijnen het ooit voor Margareta hadden kunnen maken. Proost!
Dankzij Margareta van Oostenrijk werd Mechelen begin 16de eeuw dé hotspot voor alles wat hip en happening was. 12 Mechelse smaakmakers maakten met de nieuwe en klassieke ingrediënten van toen lekkernijen van nu. |
Samenspel van 2 ambachten
Kristina Loriers: “Hoe de Mechelse Felle aan zijn naam komt? Die biernaam bestond al in de 16de eeuw. Je kon het bier tot ver buiten de Mechelse grenzen krijgen, bijvoorbeeld in de herbergen in Antwerpen. Fel bier was vroeger een zwaarder bier, met een hoger alcoholpercentage. Met zijn 6,3% is de Mechelse Felle vandaag niet zo’n zwaar bier, maar dat was het in de tijd van de Bourgondische hertogen wel.”
“In de Mechelse Felle komen onze 2 ambachten samen: brouwen en stoken. Want van het komkommerkruid, de jeneverbes en de citrus maken we een maceraat. We laten de ingrediënten inweken in alcohol en dat is een typische stooktechniek.”
“De brouwers maken hun Mechelse Felle met rode rogge, zoals ze dat vroeger deden. Het was in die tijd het goedkoopste graan dat overal in onze contreien werd verbouwd. Als kruiden koos Het Anker voor komkommerkruid en jeneverbes: planten die je in de renaissance zowat in elke kruidentuin vond. Daar voegen ze citrus aan toe, als symbool voor de Italiaanse en Spaanse invloeden, en de exotische exportproducten die via de havens binnenkwamen.”
Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog
Over dat komkommerkruid schreef de Mechelse plantkundige Rembert Dodoens 500 jaar geleden: “Van desen cruyde en van zijnen bloemen schrijft men dat zy in wijn gheleyt ende daer af gedroncken den mensche vrolijck ende blijde maecke ende alle droefheyt swaermoedicheyt ende melancholie verdrijven.” En dat is precies wat de Mechelse Felle ook wil doen.
Mechelse Felle staat voor samen vieren
Kristina Loriers, coördinator Publiekswerking bij Het Anker: “We brouwen de Mechelse Felle in onze microbrouwerij Batteliek, in de voormalige kerk van de Mechelse wijk Battel. We waren geprikkeld door de verhalen over de feestelijke banketten aan het hof in de renaissance, de lange tafels vol vrienden en familie. Zo’n ontmoetingsplek is Batteliek ook. Het is niet alleen een bar en restaurant. Je kunt er zelf ook komen stoken en brouwen tijdens een van de workshops.”
Tip: het blik van de Mechelse Felle is een echt collector’s item. Je vindt er onder andere de feesttafel, het wapenschild van Margareta van Oostenrijk, de rode rogge en het komkommerkruid in terug. |
Brouwerij en stokerij
Het Anker is een van de oudste brouwerijen van België, met wortels tot in de 15de eeuw. Op diezelfde locatie brouwden de Mechelse begijnen bier, ook voor Margareta van Oostenrijk. De begijnen zijn intussen verdwenen, maar het bier is er nog altijd.
In 1872 kocht de familie Van Breedam de site en maakte er een moderne brouwerij van. Vandaag staat Charles Leclef als vijfde generatie aan het hoofd van de familiebrouwerij. De Gouden Carolus-bieren en de Gouden Carolus-whisky’s vonden hun weg naar meer dan 40 landen en kregen internationale prijzen en erkenningen. Je vindt Het Anker op 2 locaties: de brouwerij en whiskystokerij aan de Guido Gezellelaan en de microbrouwerij Batteliek in Battel. De geschiedenis van Het Anker is nauw verweven met de Bourgondische renaissance in Mechelen.
De perfecte pitstop
“Mijn toeristische tip voor bezoekers van Mechelen? Zonder twijfel het terras van Batteliek, met zicht op de vaart. Heel wat fietsroutes komen erlangs, dus het is de perfecte fietspitstop.”
Over Mond vol Mechelen Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/mond-vol-mechelen. |