Sint-Pieter-en-Paulkerk

Over de Sint-Pieter-en-Paulkerk

Deze mooie, harmonische barokkerk wordt oorspronkelijk door de jezuïeten gewijd aan Sint-Ignatius en Sint-Franciscus-Xaverius. Na de opheffing van de jezuïetenorde vraagt de parochie van Sint-Pieter-en-Paul of ze er haar parochiekerk van mag maken, want de eigen kerk is erg bouwvallig. De overdracht vindt plaats en officieel is de naam van de kerk sindsdien 'Sint-Petrus en Sint-Paulus op visitatie bij de Heiligen Sint-Ignatius en Sint- Franciscus-Xaverius'. Verkort spreek je over Sint-Petrus-en-Pauluskerk of – in het Nederlands – Sint-Pieter-en-Paulkerk.

Het interieur is rijk versierd. De preekstoel symboliseert de missionering in de vier werelddelen door de Heilige Franciscus-Xaverius. Oceanië is in die tijd (eind zestiende eeuw) nog niet tot vijfde continent benoemd. Kijk hoe Europa is voorgesteld, met de hoorn des overvloeds en de wijsheid in het boek. De veertien ingebouwde biechtstoelen zijn een fijn staaltje van de Mechelse houtsnijkunst. Volgens de legende telde de kerk zo veel biechtstoelen, omdat ze vlak bij de Veemarkt lag en er bij het verkopen van vee volop werd gelogen en bedrogen. De echte reden? De Sint-Pieter-en-Paulkerk was oorspronkelijk een pelgrimskerk en er waren veel relieken te vinden. Als je die wilde aanraken, moest je vrij van zonden zijn. Vandaar dus het grote aantal biechtstoelen.

Openingsuren Sint-Pieter-en-Paulkerk

Maandag Gesloten
Dinsdag 13:00 - 16:00*
Woensdag 13:00 - 16:00*
Donderdag 13:00 - 16:00*
Vrijdag 13:00 - 16:00*
Zaterdag 13:00 - 16:00*
Zondag 13:00 - 16:00*

* openingsuren: van 1 april tot 1 november is de kerk open tot 17 uur

Gesloten: 

  • 1 januari
  • 24 december
  • 25 december
  • 31 december

Comfort

  • Toegang tot de kerk is gratis
  • De kerk heeft 4 treden aan de ingang, maar er is een metalen oprijplaat aanwezig die over de treden kan worden gelegd. In de kerk is steeds een medewerker aanwezig die je hierbij kan assisteren. Zowel de oversteekplaats als de looplijn vanaf de oversteekplaats naar de ingang van de kerk zijn voorzien van geleidelijnen. Binnen zijn de bezoekbare ruimtes drempelloos bereikbaar. Voor meer informatie betreft toegankelijkheid, klik hier.
  • Je kan de kerk virtueel bezoeken via virtualtour/mechelen360.

Adres

Keizerstraat 1, 2800 Mechelen

Klik op de blauwe plaatsaanduiding voor meer informatie.

Bezoek Mechelen Virtueel