Ridders van het Gulden Vlies: Een schitterende mythe ontrafeld.

24.02.2024 – 02.06.2024

In een kleurrijke optocht rijden ridders te paard over de Grote Markt van Mechelen. Het is 1491 en een bijzondere bijeenkomst, het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies, strijkt neer in de Dijlestad. De halsketting met de kleine gouden ramsvacht schittert bij elke ridder in de lentezon. Het is het symbool van een ridderorde die tot vandaag tot de verbeelding spreekt. Een teken van macht, maar ook van elitair denken, religie en politieke trouw.

In de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn.

ridders

Deze expo ontrafelt de politieke intriges en samenzweringen in een van de vroegste Europese politieke allianties – en daarom door sommigen ook de voorloper van de Europese Unie genoemd. Wil de EU zich daarmee in lijn van de grootse traditie van Bourgondische hertogen plaatsen? De Orde mag dan een voorloper zijn van de latere Europese Unie, willen we ze ook als model voor de toekomst?

Op stap met kinderen (6+)

Stap in de voetsporen van de ridders van het Gulden Vlies en verken de tentoonstelling 'Ridders van het Gulden Vlies' met het familieparcours. Gewapend met een wapenbord en potlood ga je op pad. In zeven opdrachten langsheen het parcours krijgt jullie eigen familiewapenbord stap voor stap vorm. Kijk-, zoek-, denk-, praat- en doe-opdrachten wisselen elkaar af. Op het einde van het bezoek krijgt jullie wapenbord tijdelijk een plekje in het museum en wacht een kleine verrassing aan de balie. Het familieparcours is inbegrepen in je museumbezoek, je hoeft niet op voorhand te reserveren.

Partners van deze tentoonstelling

De tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld geniet de Hoge Bescherming van Zijne Majesteit de Koning. De expo komt tot stand in samenwerking met stad Mechelen, provincie Antwerpen, Sint-Romboutskathedraal, Fondation Périer-D’Ieteren en mediapartners Knack, De Standaard en Klara. De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie (januari-juni 2024) en maakt deel uit van het programma van stadsfestival Construct Europe.

Openingsuren

Maandag gesloten.
Dinsdag gesloten.
Woensdag 10 u. - 17 u. 
Donderdag 10 u. - 17 u. 
Vrijdag 10 u. - 17 u.
Zaterdag 10 u. - 17 u.
Zondag 10 u. - 17 u.

Gesloten: 24, 25, 31 december & 1 januari. 

Tarieven

Informatie omtrent de verschillende tarieven vind je op de website van het museum.

Tickets

Tickets koop je momenteel enkel online: Koop hier je tickets

Comfort

Toegankelijkheid

Volledig rolstoeltoegankelijk.
Toiletten toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Opgelet: de mindervalideparking aan de Sint-Janstraat bevindt zich in een autoluwe zone. Dit betekent dat er tussen 11u en 18u geen verkeer mag binnenrijden. Om de autoluwe zone te vermijden, kan je parkeren op de mindervalidenparking in de Frederik De Merodestraat, ter hoogte van huisnummer 30. 

Voorzieningen voor personen met een visuele beperking.
Voorzieningen voor personen met een auditieve beperking.

Voor meer informatie omtrent toegankelijkheid, zie hier of neem contact op met het museum.

Locatie

Museum Hof van Busleyden
Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen