Philip's Biscuits
Verwen jezelf met een Mechelse stadskoekje bij Philip’s Biscuits
Speciaal voor Mond vol Mechelen blazen de bakkers van Philip’s Biscuits het vergeten Mechelse stadskoekje nieuw leven in. Je krijgt een zoet smaakbommetje gemaakt van bloem, boter, eieren, suiker, honing en amandelen. Stuk voor stuk ingrediënten die ze ook in de renaissance al kenden.
Dankzij Margareta van Oostenrijk werd Mechelen begin 16de eeuw dé hotspot voor alles wat hip en happening was. 12 Mechelse smaakmakers maakten met de nieuwe en klassieke ingrediënten van toen lekkernijen van nu. |
Mechelse koekjes die niet zouden misstaan op de tafel van Margareta
Mustachollen zijn Mechelse stadskoekjes die volgens mondelinge overlevering al populair waren in de middeleeuwen. Ze werden gemaakt met amandelen, honing en rozenwater. Voor Mond vol Mechelen eert Philip’s Biscuits het traditionele recept door er een versie ‘2.0’ van te maken, zonder rozenwater, maar met een bijzondere amandelsoort, rijk aan smaak. Meer nog: er zit onweerstaanbare magie in dat vernieuwde Mechelse stadskoekje, want als je er eentje eet, blijf je terugkomen voor meer.
“Amandelen kwamen van Spanje via de scheepvaart naar onze contreien. Het was een echt luxeproduct voor vorsten en edelen. Nog exclusiever was suiker. Suikerriet, van oorsprong afkomstig uit India, werd in de vroege 16de eeuw ook verbouwd op subtropische eilanden als Madeira, de Canarische Eilanden en Sao Tomé voor de kust van Afrika. Europese plantagehouders zetten er voor het eerst Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen in om het lucratieve zoete goedje uit de rietstengels te persen. Amandelen en suiker maken samen marsepein. Marsepeinfiguurtjes waren een heel exclusief geschenk en sierden de feestbuffetten. Knapperige koekjes met dezelfde ingrediënten en dure smaakstoffen waren dat zeker ook. Ze werden amandelaten, suickerynen en muscefoelen genoemd. De Mechelse volksmond maakte er mustachollen van die volgens de legende door 2 franciscanen van Italië naar Mechelen zouden zijn gebracht. De Heilige Franciscus van Assisi zelf zou er verzot op zijn geweest. Wie zijn wij om dat tegen te spreken?”
Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog
Koekjes met een verhaal
Bakker Maxim Painblanc: “Bij Mond vol Mechelen komen 3 dingen samen: smaak, geschiedenis en de liefde voor stad en streek. Dat is ook wat we met Philip’s Biscuits doen. In ons assortiment vind je nostalgische, zoete klassiekers die we in smaak verfijnen met zoveel mogelijk ingrediënten van hier. De ideale combinatie om jezelf en anderen mee te verwennen. We werkten al eerder samen met De Foodarcheoloog voor een project rond peperkoek. We vonden het toen zo leuk om met oude recepten te experimenteren dat we deze gelegenheid niet wilden missen.”
Ambachtelijke koekjesbakkerij
Kletskoppen, kattentongen, boterletters met marsepein, … Bij Philip’s Biscuits vul je zakjes vol plezier. De favoriet van meester-bakker Maxim? “Ons amandelbrood. Een flinterdun gesneden, krokant koekje met geraffineerde kandijsuiker en amandelen.”
Grote Markt is een must-see
“Je vindt ons op de hoek van de Grote Markt en de Bruul. Voor mij is dat de mooiste plek van de stad. Er is altijd leven. Als de zon schijnt, dan bruisen de terrassen. En je hebt het beste zicht op de Sint-Romboutskathedraal.”
Over Mond vol Mechelen Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/mond-vol-mechelen. |