Mechelse Mosterd
Geef elk gerecht Mechelse pit met ambachtelijke biermosterd
AANBOD BINNENKORT BESCHIKBAAR |
Mosterd wordt klassiek gemaakt met mosterdzaad, azijn, water en zout. Maar in onze Mechelse Mosterd vind je nog een andere smaakmaker, een echt streekproduct: de Gouden Carolus van brouwerij Het Anker. Die samenwerking tussen mosterdmakers en brouwerijen was al in de renaissance heel gewoon.
Dankzij Margareta van Oostenrijk werd Mechelen begin 16de eeuw dé hotspot voor alles wat hip en happening was. 12 Mechelse smaakmakers maakten met de nieuwe en klassieke ingrediënten van toen lekkernijen van nu. |
Mosterd: smaakmaker van arm en rijk
Begin 16de eeuw gebruikten zowel Jan met de pet als de elite mosterd als smaakmaker in het eten. Bij opgravingen in Mechelen vonden ze in een van de oude beerputten, samen met mosterdzaad, een prachtig 16de-eeuws Italiaans mosterdpotje in faience dat de tafel sierde van de chique herbergen aan de IJzerenleen. 500 jaar later bestaat die smaakmaker nog altijd, en sinds kort in een Mechels jasje.
Ruben Van de Voorde: “Het verhaal van de Mechelse Mosterd start in 2023. Samen met een paar vrienden brainstormen we regelmatig over nieuwe ondernemersideeën. Op een van die avonden ontstond het idee voor een nieuw streekproduct: de Mechelse Mosterd. Mond vol Mechelen bracht alles in een stroomversnelling. Chef van Graspoort Thibault Van Stratum en ondernemer Jens Ysenbaert stapten mee aan boord en de rest is geschiedenis.”
Mosterd met Gouden Carolus
Om de Mechelse Mosterd typisch Mechels te maken, vervangen de mosterdmakers een deel van het water door Gouden Carolus Tripel. Die samenwerking met Het Anker is nog maar het begin. Ruben Van de Voorde: “De Nederlanders hebben hun typische, zoete mosterd, de Fransen staan bekend om hun pittige, scherpe mosterd. Wij wilden een combinatie van die 2. We starten nu met 1 soort mosterd op basis van de Gouden Carolus Tripel. In een latere fase komt daar ook nog een zoetere mosterd bij, gemaakt met de Boscoli, het fruitige bier van Het Anker, en een derde soort met de Gouden Carolus Classic.”
“Dat mosterdmakers en brouwerijen samenwerken, was in de renaissance heel gewoon. Want met de resten van de bierproductie kon je azijn maken. Dus vestigden de mosterdmakers zich vlak bij de brouwers. Wat ik mooi vind aan het project Mond vol Mechelen, is dat er een nieuwe samenwerking onder Mechelse smaakmakers ontstaat.”
Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog
Gehucht vol straffe verhalen
Ruben Van de Voorde: “Mijn eerste tip: probeer een tafel te scoren bij Graspoort. Chef Thibault laat je culinair de wereld rondreizen. Verrassend, fantastisch lekker en verfijnd. Een traktatie voor alle zintuigen! En mijn tweede tip als je Mechelen bezoekt is: slenter zeker door het Zennegat. Dat is een klein, supergezellig gehucht met een herberg, zicht op de woonboten en veel straffe verhalen.”
Over Mond vol Mechelen Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/mond-vol-mechelen. |