Groen & blauw - Walem

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Natuurgebied Battenbroek

Battenbroek is een natuurgebied van 25 hectare tussen de rivieren Nete en Dijle. Het gaat hier om een drassig gebied, zoals 'broek' reeds doet vermoeden. Eeuwenlang diende deze omgeving als een agrarisch poldergebied, tot in de 20ste eeuw de weiden, akkers en moerassige zones massaal beplant werden met populieren.

Dé blikvanger in het Battenbroek is de Spildoornvijver. Ooit was deze vijver een zandwinningsput, tot de E19 de vijver doormidden sneed. Vandaag is het een fijne rustplek voor picknickers, vissers en diverse vogels. Vogels zoals de fuut en de ijsvogel broeden rijkelijk rond de Spildoornvijver. Bovendien gebruiken verschillende vissoorten de ondiepe poelen en sloten die verbonden zijn met de vijver als stek om te rusten of zich voort te planten.

Je kan regelmatig aansluiten bij geleide wandelingen van Natuurpunt, of het gebied op eigen houtje verkennen via het wandelpad. Dat loopt langs een deel van de vijver, die je kan onderverdelen in twee delen. Aan de kleine vijver geniet je voornamelijk van de stilte en de groene omgeving. De grote vijver is toegankelijk voor heel wat avontuurlijke watersporten.

Sigmaplan Grote vijver Noord en Zuid

Ter bescherming van wateroverlast voor de inwoners van het rivierenland rond Mechelen en Willebroek, zal ook de Grote vijver in Battenbroek dienen als overstromingsgebied. Op termijn zullen hier zoetwaterslikken en -schorren ontstaan, net zoals in het Zennegat. Het project zal vervolgens heel wat prachtige fauna en flora tot stand brengen en een geslaagd ecologisch herstel betekenen voor de omgeving. Het noordelijke deel van de vijver zal enkele keren per jaar overstromen, terwijl het zuidelijke deel enkel in extreme omstandigheden benut zal worden.

Beschermd landschap Roosendael

Aan het domein Roosendael vind je een prachtig natuurreservaat van ongeveer 17 hectare groot terug langs de Nete. Hier kan je hier tijdens een fiets- of wandeltocht vogels spotten en zeldzame planten, zoals de stinsenplant. Bij vriesweer en sneeuw trekken de Walemnaars erop uit om het gezin en vrienden te schaatsen en te sleeën in de omgeving.

Blauwe Bruggen: Drie Rivierenland

In het zuiden van de provincie Antwerpen vloeien drie rivieren samen, namelijk de Nete, de Dijle en de Rupel. De omliggende buurten vormen samen een gebied dat het Drie Rivierenland heet. Vroeger was het een grote moeite om de oevers over te kunnen steken en waren mensen dus zeer lang onderweg. In 2002 werden de indrukwekkende Netebrug en Dijlebrug over de waterlopen geplaatst. In de volksmond worden deze de Blauwe Bruggen genoemd. Momenteel maken heel wat wandelaars en fietsers een tocht langs de dijken en is deze oversteekplaats voor velen de plek voor een korte pitstop. Vanop de fietsbruggen, aan het punt waar Dijle en Nete samenvloeien om zo de Rupel te vormen, heb je een zeer mooi zicht op de oogverblindende omgeving.

Bronnen: dorpsbewoners - www.mechelen.be -  www.roosendael.be 
www.routeyou.com - sigmaplan.be - www.flickr.com

Bezoek Mechelen Virtueel