Groen & blauw - Leest

Deze pagina is niet beschikbaar in het Duits. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Natuurreservaat Bleukensweide

Het prachtige weiland Bleukensweide in Leest is gelegen langs de Zenne. Aangezien het weiland gelegen is in overstromingsgebied zal het bij hevige regenval in de zomer of winter het teveel aan water kunnen opvangen. ’s Winters, of althans bij vriestemperaturen, is dit een populaire plek om te schaatsen op natuurijs. Tijdens de zomermaanden wordt het weiland door de talrijk aanwezige watervogels gebruikt als foerageergebied. Kortom, dit is de natuur op z’n best!

Landbouw

Eeuwenlang is Leest een dorp van landbouwers geweest. Op de 39 gemeenten van het arrondissement Mechelen is Leest een van de twee dorpen gebleven die men nog “agrarisch” noemt. Leestenaren benadrukken graag – en terecht! – dat ze in een groentendorp wonen. Je kan er inderdaad niet naast kijken. Leest is een vruchtbare voedingsbodem voor al wat groeit en bloeit. Bloemkolen, spruiten, rode en witte kolen, asperges, witloof, broccoli, selder en prei: het is maar een kleine greep uit de brede waaier aan groenten die hier worden gekweekt. Verser dan in Leest vind je ze niet, de velden zijn bovendien uitnodigend om een frisse neus op te halen. Je kan er uren genietend wandelen langs boerenakkers en velden van groentetelers.

Momenteel verdient nog meer dan 20% van de Leestse boeren hun brood met de boerenstiel. Gedurende de voorbije 250 jaar waren zowel het algemeen beeld van het landschap als de perceelindeling zo goed als ongewijzigd gebleven. Maar boeren staan meer en meer machteloos toe te kijken op hoe landmeters met hun toestellen het zaailand betreden. Daarom schenken wij hier even extra aandacht aan de passie die de boeren in hun hun verse teelt steken, die verse teelt die jij mee mag verorberen.

De plattelands-ondernemers uit Leest en omliggende dorpen Heffen, Hombeek en Battel promoten samen hun aanbod onder de naam ‘Mechels natuurlijk’. Ze laten je genieten en proeven van het Mechelse platteland. Op bepaalde momenten kan je marktgewijs kennis maken met het ruime aanbod dat onder meer hoeve-ijs, artisanale broden, hertensteak, bier en groenten herbergt. Kom er meer over te weten op de website van Mechels Natuurlijk!

 

Bronnen: dorpsbewoners - www.natuurenbos.be - www.leest.be - 
www.uitinmechelen.be - www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk