Zet je tanden in een vegan Habsburger bij Funky Jungle

Maak kennis met Marjan Keijzer en Razvan Masuri van vegan restaurant Funky Jungle: een duo dat minstens zo creatief is als de chefs aan het hof van Margareta van Oostenrijk. Ze maken al hun gerechten van nul af aan zelf. Zoals de Habsburger: een linzenburger in een zacht broodje met een smeuïg sausje van vijgenconfituur. Wedden dat je terugkomt voor meer?

Dankzij Margareta van Oostenrijk werd Mechelen begin 16de eeuw dé hotspot voor alles wat hip en happening was. 12 Mechelse smaakmakers maakten met de nieuwe en klassieke ingrediënten van toen lekkernijen van nu.

Funky Jungle

Verrassende renaissancekeuken

Marjan Keijzer: “Net als chefs 500 jaar geleden werken we ook met wat de natuur ons geeft. In de Habsburger zitten alleen ingrediënten die tijdens de renaissance ook al bestonden. We zochten opnieuw de eenvoud op. Ik maakte een burgerbroodje van tarwe en rogge: krokant aan de buitenkant en zacht vanbinnen, met karwijzaad als finishing touch. De burger is gemaakt met groene linzen en in de oven geroosterde wortelen. Kruiden doe ik met ui en gehakte hazelnoten voor de bite. Daar krijg je een sausje bij van linzenroom en vijgenconfituur.”

“Linzen, amandelmelk, vleesvervangers: die producten lijken nu heel hip en van deze tijd. Maar de adel en rijke burgerij experimenteerden daar 500 jaar geleden ook al mee. En dat had alles met de vasten te maken. Mensen mochten dan geen vlees of zuivel eten. Dus moesten ze creatief zijn. Ze gebruikten plantaardige producten in de keuken en zochten alternatieven voor vlees, boter en eieren. Alle ingrediënten waarmee Funky Jungle aan de slag ging, vond je ook in het begin van de 16de eeuw terug. Linzen, tarwe en rogge dat toen masteluin werd genoemd, gedroogde vijgen, karwijzaad, appel, venkel … Als je wilt proeven van een topkeuken zoals tijdens de vasten in de tijd van Margareta van Oostenrijk, dan moet je bij Funky Jungle zijn. Marjan is met haar vegan keuken zelfs nog inventiever dan haar voorgangers, die hadden in de vasten ook nog vis voorhanden. Alsof dat nog niet genoeg is, zorgt ze zelfs nog voor een hedendaags drankje met een renaissancetouch: de appel-venkelspritzer, een combinatie die typisch was voor die tijd.”

 

Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog


Volks, vegan en verrukkelijk

“Funky Jungle is een volks, klein en gezellig restaurant aan de voet van de Sint-Romboutstoren. Je eet bij ons bijvoorbeeld een Funky Deluxe-burger, Vegan Kapsalon of Maharajasalade: volledig plantaardig. Wie niet vertrouwd is met vegetarische of vegan menu’s komt hier soms wat twijfelend binnen. Maar we zien ze met veel goesting terugkomen. We hebben 3 vaste salades en 3 burgers op ons menu, en elke week zijn er wisselende speciallekes.”

Zeker doen volgens Marjan

“Als je Mechelen bezoekt, probeer dan zeker ook de 3 andere vegan zaken in onze stad uit. Ga langs bij koffiebar en vegan taartenbakkerij Kato Gâteaux, take-away Cristina’s Kitchen en streetfoodzaak Také. Pik een mooie voorstelling mee bij nona. Of trek Natuurpark Rivierenland in met de Animalinas-route. Je komt onderweg de kleurrijke en educatieve graffitiwerken tegen van straatkunstenaar Dzia, die dieren uit de regio heeft afgebeeld.”

Over Mond vol Mechelen

Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/mond-vol-mechelen.