Florerende dorpen

Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Elk jaar bezoeken meer en meer toeristen uit binnen- en buitenland onze regio. Het aantal bezoekers aan Mechelen groeide tussen 2012 en 2018 met 40%. In 2019 zette deze trend zich voort; in 2020 brak corona deze groei abrupt af.

Visit Mechelen zet ondertussen alle zeilen bij om Mechelen verder te laten transformeren naar een florerende bestemming: eind 2020 startten we een florerend traject met de zes Mechelse dorpen op.  

Florerende dorpen

De interesse om ook de blauwgroene omgeving van Mechelen te ontdekken, groeit jaarlijks. De regio kende daarnaast ook een bijzondere populariteit tijdens corona. Hierdoor kwam de aantrekkingskracht van de blauwgroene omgeving versneld bovendrijven.

Om een florerende bestemming en dito ontwikkeling met en in de dorpen te realiseren, wil Visit Mechelen in eerste instantie de krachten en sterktes van elk dorp leren kennen.  

Samen met bewoners

Om het DNA (mn. de krachten en sterktes) van de dorpen te bepalen, werkte Visit Mechelen een digitaal co-creatietraject uit, dat vertrok uit de principes van waarderend onderzoek. 

Samen met 77 bewoners uit Muizen, Hombeek, Leest, Battel, Heffen en Walem ging Visit Mechelen op zoek naar de eigenheden van elk dorp: wat maakt elk dorp tot het dorp dat het is?

Om een antwoord te vinden op deze vraag organiseerden we in december 2020 zes digitale sessies. We vroegen de deelnemers een bijzonder verhaal te delen dat hen met het dorp bindt, daarnaast wilden we ook hun dromen voor hun dorp leren kennen. 

Rijke oogst

Uit de vele verhalen en dromen puurden we -samen- een lijst met ingrediënten van krachten en sterktes.

Er werden daarnaast ook 314 mogelijke acties aangebracht. Negentig daarvan zijn samen met Visit Mechelen op (middel)lange termijn realiseerbaar binnen nieuwe productontwikkeling en communicatie.

We eindigden deze zes sessies dus met een bijzonder rijke oogst: nieuw vergaarde kennis over de dorpen, een rijke woordenschat, mogelijke acties én last-but-not-least: nieuwe en waardevolle banden met de bewoners.  

Het was niet evident om dit type van onderzoek digitaal te laten verlopen; het deed dan ook bijzonder deugd dat we van de deelnemers bij afloop heel wat positieve reacties kregen over de gedurfde digtale opzet en duurzame aanpak. 

Volgende stappen

Samen met 34 bewoners engageert Visit Mechelen zich om tegen april/mei 2021 een reeks nieuwe producten te creëren en in de markt te zetten. Vanaf januari 2021 gaan we concreet aan de slag.

Daarnaast schrijft Toerisme Mechelen (met de merken Visit Mechelen en Meet in Mechelen) in 2021 aan een nieuw strategisch plan, waar de bijzonder rijke oogst en vervolgstappen van dit traject een plaats zullen krijgen.    

Contact

Zin om mee aan boord te stappen, of heb je vragen over dit traject? Contacteer els.vanzele@mechelen.be.