Restaurant Emiel en Luc Vis

Mechelen en vis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Onze Dijlestad was ooit een mosselcentrum in het binnenland. Hier kwamen de weekdieren per boot aan voor ze per paard en kar verder vervoerd werden. Waar anders dan op de Vismarkt brengen Restaurant Emiel en de bekende Mechelse visboer Luc Vis ode aan hun grootste passie: vis en schaaldieren?

Dankzij Margareta van Oostenrijk werd Mechelen begin 16de eeuw dé hotspot voor alles wat hip en happening was. 12 Mechelse smaakmakers maakten met de nieuwe en klassieke ingrediënten van toen lekkernijen van nu.

Restaurant Emiel en Luc Vis

Luc Vis geraakte verknocht aan vis en schaaldieren door zijn oude leermeester Emiel. Die baatte op de Vismarkt jarenlang een vishandel uit die zijn naam droeg. In 2022 nam chef Bram Simons, onlangs verkozen tot Young Master, zijn intrek in het pand. Als eerbetoon aan de iconische winkel doopte de Mechelaar zijn visrestaurant Emiel.

De cirkel is rond, want voor Mond vol Mechelen slaan Luc Vis en Bram Simons de handen in elkaar. Elke maand bedenken ze een nieuw visgerecht, geïnspireerd door de technieken en ingrediënten uit de renaissancetijd. De focus ligt op lokale producten. Ze zweren bij vis en schaaldieren die, vroeger en nu, zo dicht mogelijk bij huis worden gevangen. Verwacht je aan mosselen, haring, rog of paling. Maar ook kabeljauw, kokkels of heilbot zijn geschikt voor gastronomische gerechtjes. Wat met tonijn? Veel soorten tonijn zijn bedreigd. Het is dan ook logisch dat zij de weg naar Restaurant Emiel niet vinden.

Wat Luc en Bram bindt is de passie voor hun vak. Luc bereidt zijn vis op klassieke wijze, Bram doet het met een hedendaagse twist. Breng ze samen en het resultaat is funky. Anijs, jeneverbes of foelie, het broertje van nootmuskaat: het zijn geen voor de hand liggende kruidingen, maar ze maken de creaties van Luc en Bram voor Mond vol Mechelen net zo speciaal en smaakvol.

Over Mond vol Mechelen

Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/mond-vol-mechelen.