Broodbroeders & Awardt
Geef een geurige peperkoek van Broodbroeders cadeau
Broodbroeders maakt al 10 jaar ambachtelijke broden met Mechelse desem. Ook voor de croissants en chocoladekoeken staan hun vaste klanten met plezier wat langer in de rij. Speciaal voor Mond vol Mechelen maakten ze een peperkoek met renaissanceroots: met rogge, appel-perenstroop en een geheime kruidenmengeling. En een special edition om iemand cadeau te doen.
Dankzij Margareta van Oostenrijk werd Mechelen begin 16de eeuw dé hotspot voor alles wat hip en happening was. 12 Mechelse smaakmakers maakten met de nieuwe en klassieke ingrediënten van toen lekkernijen van nu. |
Peperkoekkruiden zoals in de renaissance
Steven Van der Stichelen: “Om een klassieke peperkoek te maken, heb je bloem, honing en kruiden nodig. Voor de kruidenmengeling gebruiken we alleen kruiden die ze ook al in de renaissance kenden. Venkelzaad uit deze streek, en kaneel, gember en kruidnagel die via de Antwerpse haven in ons land binnenkwamen. In onze peperkoek vind je geen honing terug, maar lekkere appel-perenstroop. Een keuze die ze in de middeleeuwen misschien niet zo snel maakten, maar die vandaag des te meer te verantwoorden is nu de bijen het moeilijk krijgen.”
Sint-Romboutskoek
Peperkoek aten ze ook al aan het Hof van Savoye van Margareta van Oostenrijk. Alleen zag die peperkoek er niet uit zoals jij hem nu kent. De gekruide honingkoek was harder, feestelijk versierd en vaak in mooie vormen. De koek werd als geschenk gegeven, om in de kamer te zetten als geurig ornament en pas later op te eten. Daarom maakte Broodbroeders voor jou 2 versies: een zoete, malsere koek en een echte prentkoek in de vorm van de Sint-Romboutstoren.
“In de tijd van Margareta van Oostenrijk bestonden er wel recepten en kookboeken, maar die waren voor de rijksten, en voor speciale gelegenheden. Om te weten wat gewone mensen aten, kijken we beter onder de grond. In afvalkuilen en beerputten, bijvoorbeeld van herbergen, vinden we resten terug van granen, groenten, kruiden, fruit, vlees en vis. Combineren we die informatie met seizoenen en keukentechnieken van toen, dan krijgen we een mooi beeld van wat er toen op tafel kwam. Aan het hof én bij de gewone mensen thuis.”
Jeroen Van Vaerenbergh, De Foodarcheoloog
Knipoog naar Mechels goudleer
Steven Van der Stichelen: “Van de prentkoek willen we echt een kunstwerkje maken, ideaal om cadeau te doen. Volledig in lijn met het netwerk van laatmiddeleeuwse ambachtslui in de stad werken we daarvoor samen met Awardt. Els maakt leren labels die je, als de koek op is, als sleutelhanger gebruikt. Een knipoog naar Mechelen als centrum van de goudleerproductie in die tijd.”
Ambachtelijke zuurdesembakkerij
Steven Van der Stichelen: “Broodbroeders staat voor kwaliteit boven kwantiteit. We kneden nog met de hand. En om ons brood te laten rijzen, gebruiken we geen industriële gist, maar een natuurlijk product: desem. Want hoe trager het deeg rijst, hoe meer de smaken op elkaar inwerken en hoe voller en lekkerder je brood is. Intussen vind je overal zuurdesembakkerijen, maar 10 jaar geleden waren we bij de pioniers.”
“De liefde voor ons product vind je terug in alles wat we doen. Zo werken we samen met een molenaar uit Sint-Joris-Weert die liever traag maalt dan veel. De broden naar onze afhaalpunten brengen, doen we per fiets. En we zijn de enige bakkerij die met broodabonnementen werkt, om overschotten te beperken. Elk nieuw product dat we ontwikkelen, past in die filosofie.”
Sint-Romboutstoren
Steven Van der Stichelen: “Ik ga graag op reis, maar kom ook heel graag weer terug. En het eerste herkenningspunt is dan de Sint-Romboutstoren. Als ik de toren zie, weet ik: ik ben thuis. Ook als ik rondfiets in de stad, is het een referentiepunt.”
Over Mond vol Mechelen Mond vol Mechelen is een culinaire route door de stad, langs 10 Mechelse smaakmakers die je laten proeven van de keuken uit de Bourgondische, gouden 16de eeuw. Ontdek de 9 andere delicatessen op www.visitmechelen.be/mond-vol-mechelen. |