Beiaardschool en beiaardcultuur

Mechelen is de thuisstad van een wereldberoemde beiaardschool. Ze werd in 1922 opgericht door de beiaardier Jef Denyn en was de eerste ter wereld in haar soort. Herbert Hoover, John D. Rockefeller Jr. en William Gorham Rice gaven financiële steun aan deze school, die vandaag nog erg in trek is.

Leerlingen van over de hele wereld komen naar Mechelen om zich te verdiepen in de kunst van het beiaardspel. De beiaardschool was vroeger gevestigd in 't Schipke, een charmant hoekhuis in rococostijl naast het Hof van Busleyden. De school verhuisde in 2012, en is nu gehuisvest in de ruimere Norbertinessenpriorij van Leliëndaal, aan de Bruul 52.
 

UNESCO selecteerde in 2014 de beiaardcultuur in België als voorbeeldpraktijk voor de omgang met immaterieel cultureel erfgoed. Ze waardeert de jarenlange ervaringen en acties in België voor het doorgeven en ontwikkelen van de beiaardcultuur. De organisatie roemt ze als een voorbeeld voor erfgoedgemeenschappen overal ter wereld. Een opsteker voor de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen.

 
advalvas_Beiaardschool 

Wil je meer weten over Beiaardcultuur in Mechelen? Ga op stap met de gratis podcastwandeling 'Heavy Metal-route'. Of ontdek de stad met een gids in de wandeling 'Mechelen: hoofdstad van de beiaard'.
 

Contact

T +32 15 20 47 92
E beiaardschool@mechelen.be
W beiaardschool.mechelen.be

Locatie

Bruul 52, 2800 Mechelen