Architectuur & Erfgoed - Leest

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Kasteel De Mot

Leest draagt een trots voor het Kasteel De Mot in de Bistseveldenstraat. De naam van het kasteel komt vermoedelijk van de eerste eigenaar Rombaut de la Mot. Hij was in de 18de eeuw in het bezit van dit "speelhuys, de hoeve en de vijver". Het kasteel werd echter jaren nadien gebouwd en in de zomer van 1979 ging er een brand op los. De langgestrekte hoeve bevindt zich achterin nabij het afgebrande kasteel.

Het verhaal rond de brand gaat als volgt. Tijdens de lente van 1976 vestigde Jan Peutermans, eigenaar van een hondenhotel in Kalmthout, zich in het kasteeltje. Zijn zaak bracht hij mee met zijn verhuis naar Leest, tot grote ergernis van zijn nieuwe buren. Het geblaf van de dieren veroorzaakte heel wat geluidsoverlast. Bovendien konden de buren de stank van van ontsmettingsmiddelen en vliegenzwermen niet meer tolereren. Er volgden protesten en acties ter stopzetting van de uitbating, maar zonder positief resultaat voor de bewoners. Tot de memorabele brand uitbrak in het kasteeltje op een zomerse avond in 1979.

Nadat de brand geblust was, vond men de kadavers van verschillende dieren die niet wisten te ontsnappen aan de wakkerende vlammen. In de ochtend werden enkele hondenhokken opengezet tijdens een inbraak, waardoor de meeste dieren een uitweg vonden voor aanvang van deze catastrofe. De brand resulteerde verder in troosteloos zwartgeblakerde muren die als enige overeind bleven staan. Sommigen vermoeden dat een kortsluiting de oorzaak was, maar er wordt ook beweerd dat het een bewuste daad geweest kon zijn.

Hoeve Steynemolen

De Kapellebaan is een van de meest gekende straten van Leest wat de historiek van het dorp betreft. Je vindt hier onder andere ook de hoeve Steynemolen terug. De plek verkreeg deze naam wellicht doordat er zich een watermolen in de buurt bevond of een Mechels gezin met deze familienaam hier lang heeft gewoond. Het oorspronkelijke domein Steynemolen lag echter eerst ten oosten van de huidige hoeve.

Op deze unieke landelijke locatie huist momenteel een ambachtelijke pizzeria en bakkerij. Je kan er vanaf de lente genieten van brunches, pizza-avonden of zomerse picknicks. Bij Steynemolen kiezen de uitbaters ervoor huisgemaakt te werken, volgens het seizoen, én met lokale producten. Je kan de locatie ook privé huren voor een fotoshoot, workshop, familiefeest, meeting of dergelijke meer.

Kapelletjes

Sint-Anna kapel, Leest © Regionale Beeldbank – Stadsarchief Mechelen

In Leest kan je heel wat kapelletjes spotten. Wellicht vind je hier zelfs de meeste kapelletjes van de zes Mechelse dorpen. De kapel ter ere van de Heilige Apollonia is het exemplaar dat er het meest uitspringt met haar witte uitzicht en mozaïeken muurtekening binnenin. De muurtekening beeldt de marteling van Apollonia af. Apollonia wordt er vastgehouden door een Romeinse soldaat, terwijl een andere soldaat met een tang meedogenloos haar tanden uitrukt. Nadat de beulen al haar tanden hadden uitgetrokken, werd de onschuldige vrouw met bruut geweld in het vuur geworpen.

Ter hoogte van de Leestsesteenweg, nabij de Zenne, bevindt zich de neobarokke Sint-Annakapel, achter een Lindenboom. De Lindenboom is mogelijk even oud als de kapel, die dateert uit de vroege 20ste eeuw. Achter de kapel loopt de Stannebeek. ‘Stan’ zou wel eens afgeleid kunnen zijn van het woord ‘constans’ in Latijn, wat wil zeggen: rustig en onveranderlijk.

Indien je meer Leestse kapelletjes wilt ontdekken, dan stellen wij voor om zelf eens op stap te gaan in Leest en je speurneus boven te halen. Passeer zeker ook de Sint-Jozefkapel ter hoogte van de Dorpsstraat.

Bronnen: dorpsbewoners - blog.seniorennet.be - inventaris.onroerenderfgoed.be 
steynemolen.com

 

Bezoek Mechelen Virtueel