Architectuur & Erfgoed - Battel

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Kasteel Hof ter Linden

Aan de Hogeweg in Battel rust het neoclassicistische kasteel van de late 19de eeuw, gekend als Hof ter Linden. Enkele bronnen beweren echter dat het kasteel ouder is van kern, tot wel 200 jaar ouder. Het beboomd domein had vroeger een zeer grote lindeboom, waardoor het kasteel vooral gekend is om haar eerste benaming. Het is het enige Battelse kasteel dat stand wist te houden tot heden.

Binnenin het kasteel ontdek je de spectaculaire hal in neo-Lodewijk XVI-stijl met stucwerkplafond, Korinthische pilasters van imitatiemarmer, spiegelpanelen versierd met strikken en wanden beschilderd met landelijke taferelen. Op de tweede bouwlaag, aansluitend bij het terras bevindt zich een Chinese kamer met indrukwekkende polychrome plafond- en deurbeschilderingen.

Het domein wordt omgeven door ijzeren hekken, voorzien van twee inrijpoorten. Het domein reikt tot bij de Dijledijk tegenover de monding van de Vrouwvliet. Op de 10.000 vierkante meters aan ruimte bewonder je het neoclassicistische kasteel Hof ter Linden, het bijgebouw, enkele koetshuizen en voormalige paardenstallen. Gedurende een lange tijd woonde de familie d'Arripe op het goed, tot de Duitsers tijdens WOI het gebied bezetten. Nadien kende het diverse eigenaars vooraleer het bewoond werd door de Nederlandse zaadhandelaar Zwaan tijdens de jaren 1930 tot 1950.

Het verwaarloosde kasteel werd in de late 20ste eeuw opgeknapt en aan de uitgeverij Kluwer Opleidingen verhuurd. Begin 21ste eeuw werd het verkocht aan de familie Cloots-Bosteels.

Parochiekerk Sint-Jozef

De Sint-Jozefkerk in Battel vind je terug aan de Zennegatvaart, aan kruising van Battelse Bergen met Wolverbosstraat. Oorspronkelijk stond in Battel de Heilige Kruiskapel, één van de eerste parochiekernen van Mechelen. Deze werd echter tegen het einde van de 16de eeuw verwoest. In de vroege 17de eeuw kwam op deze plaats de Sint-Jozefskapel die jaren nadien door de Franse overheersing werd gesloopt. De huidige neoclassicistische hallenkerk dateert van de jaren 1864.

Op de laatste zondag van 2019 werd een laatste maal mis in de Sint-Jozefkerk gevierd. Nadien kreeg het gebouw een nieuwe invulling, als microbrouwerij van de Mechelse Brouwerij Het Anker. Je zal hier in de toekomst kunnen genieten van horeca- en gemeenschapsfaciliteiten.

Hoeve Hooghuis

© Regionale Beeldbank – Stadsarchief Mechelen

Aan het einde van de kronkelende Hogeweg in Battel, bij de Zennegatvaart schuilt er momenteel een L-vormig hoevecomplex. Het complex biedt ruimte aan een 16de-eeuws hooghuis, een dwarse langsschuur en een woonstalhuis als verbinding tussen beide. Het Hooghuis bestaande uit een zolder onder een zadeldak, twee verdiepingen inclusief gelijkvloers met gotische haard en een gewelfde kelder, diende wellicht als een van de schansen in het noorden van Mechelen. Vanaf de 18de eeuw werden de andere elementen op de hoeve geplaatst. In het begin van de 21ste eeuw werd de hoeve gerenoveerd en als woonhuis ingericht.

Tolhuis

Ter hoogte van de Tolhuisstraat, nabij de Dijle, zou een laat 16de-eeuwse oud militair verdedigingswerk van Mechelen staan, het Tolhuis. Hier werd volgens mondelinge overlevering tol geheven en betaald op goederen om de kruising tussen land- en waterwegen waar te maken. In de 17de eeuw kwam er een aanbouw ongeveer 200 jaar later een bijgebouw. Het is echter onduidelijk wat de exacte geschiedenis van dit gebouw is. In sommige publicaties spreekt men namelijk niet van een tolhuis, maar van een pachthoeve.

Bronnen: dorpsbewoners - mechelen.mapt.be - www.mechelenblogt.be - 
inventaris.onroerenderfgoed.be - stadsarchief.mechelen.be

 

Bezoek Mechelen Virtueel