Zoutwerf

Als de stad in 1301 het stapelrecht op zout krijgt, wordt de historische kaai op de Grootbrug omgedoopt tot de 'Zoutwerf'. Je merkt meteen de twee authentieke gevels van 'De Waag' en 'De Steur' op. Met een beetje fantasie kan je je zo voorstellen hoe men hier vroeger de boten loste en de goederen binnenbracht. De Steur deed dienst als opslagplaats, terwijl de goederen in De Waag gewogen werden.

Wat ook meteen in het oog springt, is het voormalige ambachtshuis van de visverkopers, 'In den Grooten Zalm'. De naam van het huis is in reliëf boven de deur geplaatst. Rond de vergulde zalm kronkelt een banderol met het opschrift 'In den Grooten Zalm'. De weelderige Renaissancegevel illustreert de rijkdom van dit ambacht op gepaste wijze: andere ambachten bouwden toen nog gotisch en in hout.

In het 'Innehuysken', rechts van 'De Waag', betaalde men vroeger het zogenaamde 'innegeld', een vorm van belastingen. In de zeventiende eeuw vernielde een brand het huis. Maar de ambachtslieden slaan de handen in elkaar en bouwen het monument opnieuw op onder de naam 'De Kleine Zalm'.

De Zoutwerf

Comfort

Toegankelijkheid

Volledig rolstoeltoegankelijk.

De ondergrond bestaat grotendeels uit vlakke kasseien.

Contact

T +32 15 29 76 54
visit@mechelen.be

Locatie

Zoutwerf, 2800 Mechelen
 
Klik op de blauwe plaatsaanduiding voor meer informatie.