Paleis van Margareta van York

Aan de overzijde van het paleis van Margareta van Oostenrijk zie je een laatste overblijfsel van het paleis van Margareta van York. Het gebouw is oorspronkelijk de verblijfplaats van de bisschop van Kamerijk als hij in Mechelen is. Margareta kiest het enorme Hof van Kamerijk als weduwegoed. Het wordt ook wel keizerhof genoemd, omdat Keizer Karel hier van 1500 tot 1515 verblijft. Net boven de kleine deur in de toren prijkt haar ruitvormige wapenschild, naast dat van haar echtgenoot, Karel de Stoute. De voormalige ontvangsthal van het paleis is nu stadsschouwburg.

Gevel van het Paleis van Margareta van York

Margareta van York

Eduard IV, koning van Engeland, huwelijkt zijn zus Margareta uit aan Karel de Stoute, hertog van Bourgondië. Komt goed uit, want die is net weduwnaar geworden. Ook Eduard ziet er brood in, want zo heeft hij een rijke bondgenoot tegen Frankrijk. Uit zijn vorige huwelijk heeft Karel een dochter: Maria van Bourgondië is net elf jaar oud als Margareta haar stiefmoeder wordt. De twee kunnen het goed met elkaar vinden.

Karel sneuvelt op het slagveld en zijn dochter Maria volgt hem op – negentien, jong en onervaren. Maria staat tegenover de zelfbewuste, rijke Vlaamse steden die naar meer onafhankelijkheid streven. Ze wordt door Margareta van York met raad en daad bijgestaan, maar dat is een doorn in het oog van de steden. Margareta verlaat onder dwang het hof en vestigt zich op haar weduwegoed in Mechelen.

 

 

Comfort

Toegankelijkheid

De stadsschouwburg is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In de zaal bevindt zich een lift en rolstoeltoegankelijke zitplaatsen (beperkt aantal). Er is ook een toegankelijk toilet beschikbaar.

Openingsuren

Momenteel wordt het Paleis gebruikt als stadsschouwburg. Het is niet open voor bezoekers.

Contact

T +32 15 29 76 54
E visit@mechelen.be

Locatie

Keizerstraat 3, 2800 Mechelen

Klik op de blauwe plaatsaanduiding voor meer informatie.