Paleis van Margareta van Oostenrijk

Let op: Het Paleis van Margareta en de binnentuin zijn momenteel niet open voor individuele bezoekers. Je kan er enkel terecht onder begeleiding van een gids.

Margareta van Oostenrijk is tussen 1507 en 1530 landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden. Haar woonpaleis is het Hof van Savoye, het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen. Van hieruit verspreidt de renaissance zich. Geniet van de prachtige renaissancistische voorgevel en de charmante tuin. Van 1616 tot 1796 wordt het paleis ingenomen door de Grote Raad, het hoogste rechtscollege van de Zuidelijke Nederlanden. Op de gevel vind je nog altijd het wapenschild van Margareta, naast het wapenschild van keizer Karel en een beeld van vrouwe Justitia.

Binnentuin paleis van Margareta

Op jonge leeftijd kent Margareta al een woelig huwelijksleven. Tot driemaal toe wordt zij uitgehuwelijkt. De Franse kroonprins stuurt haar op elfjarige leeftijd terug omdat hij een betere tegenpartij vindt. De Spaanse troonopvolger sterft enkele maanden na het huwelijk. En Philibert van Savoye, haar grote liefde, overlijdt na drie jaar gelukkig huwelijk. De op dat moment vierentwintigjarige Margareta kleedt zich voortaan als weduwe en weigert opnieuw te trouwen.

Margareta wordt benoemd tot landvoogdes van de Nederlanden en vestigt zich in 1507 in Mechelen. Ze neemt de opvoeding van (keizer) Karel en zijn zussen op zich. Volgens haar tijdgenoten bestuurt ze het land met tact en een klare kijk. Een van haar grootste successen is de Damesvrede van Kamerrijk in 1529. Die kan ze afdwingen na harde onderhandelingen met Louise de Savoye, moeder van de Franse koning en zus van wijlen Philibert.

Momenteel doet het gebouw dienst als gerechtsgebouw. Het huisvest de politierechtbank Antwerpen afdeling Mechelen en de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen afdeling Mechelen.

 

 

Openingsuren

Het paleis is niet open voor individuele bezoekers. Je kan er enkel terecht in groep onder begeleiding van een gids. Reserveren kan hier op basis van beschikbaarheid.

Comfort

Toegankelijkheid

Het gebouw is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk: Het gebouw kan door rolstoelgebruikers betreden worden via de Voochtstraat. De tuin is moeilijk bereikbaar gezien de bolle kasseien die zich daar bevinden.Voor meer informatie omtrent toegankelijkheid, neem contact op met Visit Mechelen.

Contact

T +32 15 29 76 54
E visit@mechelen.be

Locatie

Keizerstraat 20, 2800 Mechelen
Klik op de blauwe plaatsaanduiding (ballon) voor meer informatie.