Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk

Over de Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk

Aan het einde van de steile straat 't Plein ligt de Onze-Lieve-Vrouw-over-de- Dijlekerk. Zij is in de 14de en 15de eeuw gebouwd, op de plaats waar vermoedelijk de eerste parochiekerk van Mechelen stond. De toren bevat een volledige beiaard met maar liefst 49 klokken.

Bovendien kan je in de Dijlekerk uitzonderlijke kunstschatten ontdekken. Net zoals in de Sint-Janskerk heeft Rubens ook voor deze kerk een werk geschilderd. De visverkopers gaven hem die opdracht om de rijkdom van hun ambacht te illustreren, zoals ze dat deden met de bouw van 'De Grooten Zalm' op de Zoutwerf. De grote triptiek 'De wonderbare visvangst' vertelt het gelijknamige Bijbelse verhaal en demonstreert weer de rijkdom van hun ambacht.

Verder is het 14de-eeuwse beeld 'Onze-Lieve-Vrouwe-met-de-scheve- lee' een echte blikvanger. Het is het enige vrijstaande beeld in Mechelen uit die periode en dankt zijn naam aan de typerende stand van de heup van Maria.

Virtueel bezoek Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk 


Openingsuren

Maandag Gesloten
Dinsdag 13:00 - 16:00*
Woensdag 13:00 - 16:00*
Donderdag 13:00 - 16:00*
Vrijdag 13:00 - 16:00*
Zaterdag 13:00 - 16:00*
Zondag 13:00 - 16:00*

* openingsuren: van 1 april tot 1 november is de kerk open tot 17 uur

Gesloten: 

  • 1 januari
  • 24 december
  • 25 december
  • 31 december

Toegankelijkheid Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk

  • Je bezoek aan deze kerk is gratis.
  • Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk: De ingang van de kerk onder de westtoren is breed en drempelloos. Het tochtsas achter het ruim portaal heeft zeer zware toegangsdeuren en er is weinig manoeuvreerruimte. De kerk is zeer ruim met veel circulatieruimte in de zijbeuken, dwarsbeuken en kooromgang. Het driebeukig schip en de dwarsbeuken liggen op hetzelfde niveau. Koor, kooromgang en koorkapellen liggen hoger. De kooromgang is naast de treden ook bereikbaar met een gevaarlijk steil hellend vlak. Veel bezienswaardigheden zijn zichtbaar vanuit het schip, de zijbeuken en de kooromgang. Twee koorkapellen met vitrinekasten zijn enkel bereikbaar via een trede. Voor meer informatie betreft toegankelijkheid, klik hier.
  • Je kan de kerk virtueel bezoeken via virtualtour/mechelen360.

Adres

Onze-Lieve-Vrouwestraat 87, 2800 Mechelen

Klik op de blauwe plaatsaanduiding voor meer informatie.