Groen & blauw - Heffen

Jaagpaden

Jaagpaden of trekpaden werden initieel gebruikt om schepen vooruit te trekken, met paarden of puur op menskracht. Bij ongunstige weersomstandigheden of sterke tegenstroom werd deze handeling ook wel jagen genoemd. Langs de jaagpaden en in het water mochten geen obstakels zoals bomen, palen en dukdalven geplaatst worden, zodat het touw tussen de jager en de boot makkelijk kon glijden over de bruggen.

In Vlaanderen zijn er niet zomaar langs elke rivier nog jaagpaden terug te vinden. De jaagpaden van Heffen zijn voor vele dorpelingen een inspirerende plek en een trots die ze met zich meedragen. Wandel langs de jaagpaden en kom zelf even tot rust, droom even weg, adem de verse lucht in of sla een babbeltje met een Heffenaar en kom meer te weten over het dorpsleven.

Recreatiedomein Bloso Hazewinkel

Het recreatiedomein Hazewinkel met een oppervlakte van 300 hectare bevindt zich nabij de gemeente Heffen. De watersportbaan van Sport Vlaanderen Willebroek die je hier vindt is internationaal gerenommeerd in de kajak- en roeisport, waardoor het voor verschillende nationale en internationale ploegen een ideale trainingsplek is in aanloop naar belangrijke kampioenschappen. Op de watersportbaan zelf worden ook jaarlijks wedstrijden georganiseerd.

Daarnaast is Hazewinkel de uitvalsbasis voor verschillende watersportverenigingen. Er worden niet alleen clubtrainingen, maar ook opleidingen en initiatielessen georganiseerd in roeien, kajak, mountainbiken, zeilen of windsurfen. Op deze manier kan je op een avontuurlijke wijze genieten van watermassa binnen het sportdomein, terwijl je hier een wandeling maakt in het groen.

Otter- en bevereiland

Ten westen van Heffen vind je het Blaasveldbroek terug. Het domeinbos wordt in de volksmond ook wel 'Het Broek' genoemd en is ideaal om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Blaasveldbroek heeft een oppervlakte van 160 hectare dat voor ieder wat wils biedt. Ga op ontdekking in dit natuurgebied, waar je onder meer bevers kan spotten op het otter- en bevereiland. Gezinnen plannen hier regelmatig een picknick, terwijl de kinderen ravotten in de speelzones of deelnemen aan de beversafari in de vorm van een gps-tocht. Daarbuiten kan je ook gewoon genieten van een mooie wandeling, een looproute aandoen of je hengel uitslaan en wachten tot een vis toehapt terwijl jij de rust inademt. Als je eerder fan bent van vogels spotten, trek je best naar het vogeluitkijkpunt aan de Grote Plas.

Bronnen: dorpsbewoners - nl.wikipedia.org - www.vlaanderen.bek 
www.natuurenbos.be