Brouwcultuur

Sinds 2016 vind je de Belgische biercultuur terug op Unesco’s werelderfgoedlijst. En laat dat nu net iets zijn dat goed vertegenwoordigd is in Mechelen. Want wie de stad bezoekt, kan een glaasje van de trots van Mechelen bijna niet negeren. Gouden Carolus of De Mechelse Bruynen, het lievelingsbier van Keizer Karel, is een gerstebier dat sinds 1433 wordt gebrouwen.

Een ander brouwsel dat eigen is aan de stad is de Maneblusser. Sinds 2009 kreeg dit speciaalbier een plaatsje op de drankkaart, en meteen ook in het hart van vele Mechelaars. Proef deze topbieren in een van de vele charmante cafés, restaurants of bij de bron zelf: Brouwerij het Anker en je zal meteen merken waarom. 

Brouwketels bij brouwerij Het Anker

Ook in de Batteliek kan je de Mechelse brouwcultuur ontdekken. Brouwerij Het Anker opende een microbrouwerij, microstokerij en limonaderij in een voormalige kerk in Battel, op een boogscheut van Mechelen. 

De Batteliek

In 2020, opende in Leest de Huisbrouwerij Karrelees. Alle bieren van huisbrouwerij Karrelees zijn ambachtelijke bieren. Het brouwproces volgt het ritme van de natuur, daardoor is elke fles uniek. Je kan de bieren ter plaatse degusteren op het gezellige terras.