Schommelpaardje Sint-Romboutskerkhof

 CIMETIERE SAINT-ROMBAUT FR ST. ROMBOUTSFRIEDHOF DE ST RUMBOLD'S GRAVEYARD EN

Zit je goed? Geniet je van het uitzicht? Ideaal, dan beginnen we eraan! Ik heet Karel, prins Karel eigenlijk. Door mijn jeugd in Mechelen door te brengen, ken ik de stad als mijn broekzak. Ik ben geboren in het jaar 1500 en ben opgegroeid in de Keizerstraat, aan het hof van mijn tante Margareta van Oostenrijk. Dat is dat stadspaleis met de mooie binnentuin.

Hier in Mechelen en over de hele wereld kennen ze mij als keizer Karel V. Ik beschikte over een rijk dat zo groot was dat de zon nooit onderging. Ik regeerde over meer dan 27 koninkrijken, 13 hertogdommen en 22 graafschappen in Europa, Centraal-Amerika en Noord-Afrika. Heel lang heb ik er jammer genoeg niet van kunnen genieten, want op mijn 58ste ben ik gestorven in het Spaanse Yuste.

Waar jij schommelt, vertel ik verhalen over de stad en in het bijzonder over de plekken waar ik fijne tijden heb beleefd. 

Let op: het schommelpaardje in het Sint-Romboutskerkhof staat momenteel op stal voor onderhoud. Je kan dit paardje dus tijdelijk niet vinden.

Schommelpaardje Sint-Romboutskerkhof

Mijn grootvader was de koning van Spanje. Toen ik 16 was, is hij gestorven en volgde ik hem op. Vanaf dan ondertekende ik mijn brieven met ‘yo el Rey’ wat in het Spaans ‘ik, de koning’ betekent. Ik was zo fier als een pauw op mijn titel, maar het heeft veel voeten in de aarde gehad om die te bekomen.

Op dat moment was ik vooral blij dat ik als tiener op reis mocht naar Spanje. Het werd een groot avontuur. Met een vloot van 40 schepen voeren mijn zus Eleonora en ik vanuit Vlissingen in Nederland naar Villaviciosa, een dorpje in Spanje waar we terechtkwamen doordat we waren afgedreven. De Spanjaarden waren heel gastvrij. Ze maakten omeletten en bakten pannenkoeken voor ons. Eleonora en ik waren natuurlijk niet alleen. We reisden met 200 edelen, kamerheren en hofdames.

Het probleem is dat er minder dan 40 paarden beschikbaar waren. De meesten moesten dus te voet de bergen over in de regen en de mist. Na 26 dagen hadden we nog maar 80 km afgelegd. Na vier maanden bereikten we eindelijk Valladolid, onze eindbestemming. Daar werd ik net voor mijn 18de verjaardag officieel tot koning van Spanje gekroond.

  • Je vindt deze wandeling ook in de app van Visit Mechelen. Zo volg je aaneensluitend de paardjes op een uitgestippelde route. Download de app hier.

Praktisch

  • Beschikbaar in 4 talen: Nederlands, Frans, Duits & Engels.
  • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets.
  • Gratis

Download vanuit de App StoreDownload vanuit Google Play Store