Schommelpaardje Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

ÉGLISE NOTRE-DAME-PAR-DELÀ-LA-DYLE FR   KIRCHE UNSERER-LIEBEN-FRAU-ÜBER-DER-DIJLE DE 

CHURCH OF OUR LADY ACROSS THE DYLE EN

 

Zit je goed? Geniet je van het uitzicht? Ideaal, dan beginnen we eraan! Ik heet Karel, prins Karel eigenlijk. Door mijn jeugd in Mechelen door te brengen, ken ik de stad als mijn broekzak. Ik ben geboren in het jaar 1500 en ben opgegroeid in de Keizerstraat, aan het hof van mijn tante Margareta van Oostenrijk. Dat is dat stadspaleis met de mooie binnentuin.

Hier in Mechelen en over de hele wereld kennen ze mij als keizer Karel V. Ik beschikte over een rijk dat zo groot was dat de zon nooit onderging. Ik regeerde over meer dan 27 koninkrijken, 13 hertogdommen en 22 graafschappen in Europa, Centraal-Amerika en Noord-Afrika. Heel lang heb ik er jammer genoeg niet van kunnen genieten, want op mijn 58ste ben ik gestorven in het Spaanse Yuste.

Waar jij schommelt, vertel ik verhalen over de stad en in het bijzonder over de plekken waar ik fijne tijden heb beleefd. 

Let op: Alle schommelpaardjes staan momenteel op stal voor onderhoud. We raden je aan een van onze andere familievriendelijke wandelingen te kiezen zoals 'Mechelen stuurt je stappen'.

Schommelpaardje Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Je bevindt je nu op het hoogste punt van Mechelen. Vanaf hier lopen alle straten naar beneden. Als je rond je kijkt, kan je ook niet om de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk heen. Dit is de op een na grootste kerk van Mechelen. Ga er zeker eens binnen, de glasramen werpen een mooi licht op de vloer – Mechelaars noemen dit niet voor niets de discokerk – en je kan er het imposante schilderij ‘De Wonderbare Visvangst’ van Rubens, een Vlaamse Meester, bewonderen.

Zelf was ik niet de grootste fan van vis. In het paleis was er wel eten in overvloed. De kok van mijn tante heette Jacques de la Champagne. Hij maakte samen met zijn helpers elke dag de lekkerste gerechten klaar voor onze familie en voor de 150 paleismedewerkers. We aten everzwijn, fazant, runds- en schapenvlees, kip en konijn, telkens overgoten met de lekkerste sauzen. We hadden onze eigen koekjesbakker en aten ook veel fruit en lekkere confituur.

Elke dag werden er aan het hof 366 broden gegeten en werd er 160 liter wijn en 300 liter bier gedronken. Het leven was een groot feest!

  • Je vindt deze wandeling ook in de app van Visit Mechelen. Zo volg je aaneensluitend de paardjes op een uitgestippelde route. Download de app hier.

Praktisch

  • Beschikbaar in 4 talen: Nederlands, Frans, Duits & Engels.
  • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets.
  • Gratis

Download vanuit de App StoreDownload vanuit Google Play Store