Schommelpaardje Korenmarkt

KORENMARKT FR KORENMARKT DE KORENMARKT EN

Zit je goed? Geniet je van het uitzicht? Ideaal, dan beginnen we eraan! Ik heet Karel, prins Karel eigenlijk. Door mijn jeugd in Mechelen door te brengen, ken ik de stad als mijn broekzak. Ik ben geboren in het jaar 1500 en ben opgegroeid in de Keizerstraat, aan het hof van mijn tante Margareta van Oostenrijk. Dat is dat stadspaleis met de mooie binnentuin.

Hier in Mechelen en over de hele wereld kennen ze mij als keizer Karel V. Ik beschikte over een rijk dat zo groot was dat de zon nooit onderging. Ik regeerde over meer dan 27 koninkrijken, 13 hertogdommen en 22 graafschappen in Europa, Centraal-Amerika en Noord-Afrika. Heel lang heb ik er jammer genoeg niet van kunnen genieten, want op mijn 58ste ben ik gestorven in het Spaanse Yuste.

Waar jij schommelt, vertel ik verhalen over de stad en in het bijzonder over de plekken waar ik fijne tijden heb beleefd. 

Let op: het schommelpaardje in de Korenmarkt staat momenteel op stal voor onderhoud. Je kan dit paardje dus tijdelijk niet vinden.

Schommelpaardje Korenmarkt

Lang voor ik geboren ben – héél lang geleden dus - is Mechelen op deze plaats ontstaan. De Korenmarkt is zoals je kan zien een driehoekig plein. De Kelten vergaderden hier onder een lindenboom die hier jammer genoeg niet meer staat. Vroeger heette Mechelen 'Maclines', wat is afgeleid van het Keltische ‘Mahal’, wat ‘vergaderplaats’ betekent.

In mijn tijd was Mechelen een soort stadsstaat – een staat, gevormd door een stad met omliggend gebied. Mechelen was onafhankelijk en hoorde dus niet bij het hertogdom Brabant of het graafschap Vlaanderen. De Mechelaars waren fan van onze familie. Mijn Duitse overgrootvader heeft de stad zelfs de wapenspreuk ‘In Trouwen Vast’ gegeven, omdat Mechelen altijd achter onze familie heeft gestaan.

Wij voelden ons geliefd in Mechelen. Daarom is mijn tante hier komen wonen en zijn mijn zussen en ik hier opgegroeid. We hadden in deze stad de tijd van ons leven! Alle Mechelaars deden hun uiterste best om het ons naar de zin te maken. Ook vandaag, eeuwen later, wordt in de stad naar mijn familie verwezen. Stadsbrouwerij Het Anker heeft het Gouden Carolusbier zelfs naar mij vernoemd! Tof, hè?

  • Je vindt deze wandeling ook in de app van Visit Mechelen. Zo volg je aaneensluitend de paardjes op een uitgestippelde route. Download de app hier.

Praktisch

  • Beschikbaar in 4 talen: Nederlands, Frans, Duits & Engels.
  • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets.
  • Gratis

Download vanuit de App StoreDownload vanuit Google Play Store