Schommelpaardje Keizerstraat

KEIZERSTRAAT FR KEIZERSTRAAT DE KEIZERSTRAAT EN

Zit je goed? Geniet je van het uitzicht? Ideaal, dan beginnen we eraan! Ik heet Karel, prins Karel eigenlijk. Door mijn jeugd in Mechelen door te brengen, ken ik de stad als mijn broekzak. Ik ben geboren in het jaar 1500 en ben opgegroeid in de Keizerstraat, aan het hof van mijn tante Margareta van Oostenrijk. Dat is dat stadspaleis met de mooie binnentuin.

Hier in Mechelen en over de hele wereld kennen ze mij als keizer Karel V. Ik beschikte over een rijk dat zo groot was dat de zon nooit onderging. Ik regeerde over meer dan 27 koninkrijken, 13 hertogdommen en 22 graafschappen in Europa, Centraal-Amerika en Noord-Afrika. Heel lang heb ik er jammer genoeg niet van kunnen genieten, want op mijn 58ste ben ik gestorven in het Spaanse Yuste.

Waar jij schommelt, vertel ik verhalen over de stad en in het bijzonder over de plekken waar ik fijne tijden heb beleefd. 

Let op: het schommelpaardje in de Keizerstraat staat momenteel op stal voor onderhoud. Je kan dit paardje dus tijdelijk niet vinden.

Schommelpaardje Keizerstraat

Hier een beetje verderop staat de stadsschouwburg, ook wel gekend als het paleis van Margareta van York, mijn stiefovergrootmoeder. De buitenkant is prachtig, dat kan je met je eigen ogen zien, maar binnen is het paleis nóg mooier. En ik kan het weten, want ik heb er gewoond van mijn 6 tot 16. Ik ben geen enig kind. Ik heb vier zussen en één broer. Mijn papa is gestorven toen ik 6 was en mama was zo ziek – sommigen zeiden dat ze geestesgestoord was – dat ze niet voor ons kon zorgen.

Door onze gezinssituatie ben ik met drie van mijn zussen opgegroeid bij m’n tante Margareta, een beetje verderop in de straat. Ze is hier zo bekend dat ze een standbeeld heeft dat op de Grote Markt uitkijkt. Maar goed, terug naar dit paleis. Hier volgde ik les bij strenge meesters. Eén van hen sliep zelfs bij mij op de kamer zodat ik altijd iemand had om tegen te praten tijdens slapeloze nachten. In dit gebouw heb ik leren lezen en schrijven.

Ik studeerde bestuurskunde en diplomatie. ‘Zalig, zo’n prinsenleven!’, zeggen ze dan, maar ik speel veel liever buiten dan dat ik met mijn neus in de boeken zit. Gelukkig leerde ik ook paardrijden en jagen. En soms mochten we ons verkleden en speelden we toneel. Toepasselijk, want in deze straat vind je dus de stadsschouwburg waar veel optredens worden gegeven.

Mijn zussen en ik speelden ook graag in onze grote tuin, waar we als het ware onze eigen dierentuin hadden. Op een dag is onze struisvogel ontsnapt. Tante Margareta heeft toen aan de stadstrompetter gevraagd om het beest te vangen. Vraag me niet hoe hij het gedaan heeft, maar het is gelukt en hij heeft er een mooie beloning voor gekregen.

  • Je vindt deze wandeling ook in de app van Visit Mechelen. Zo volg je aaneensluitend de paardjes op een uitgestippelde route. Download de app hier.

Praktisch

  • Beschikbaar in 4 talen: Nederlands, Frans, Duits & Engels.
  • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets.
  • Gratis

Download vanuit de App StoreDownload vanuit Google Play Store