BRUUL FR BRUUL DE BRUUL EN

Zit je goed? Geniet je van het uitzicht? Ideaal, dan beginnen we eraan! Ik heet Karel, prins Karel eigenlijk. Door mijn jeugd in Mechelen door te brengen, ken ik de stad als mijn broekzak. Ik ben geboren in het jaar 1500 en ben opgegroeid in de Keizerstraat, aan het hof van mijn tante Margareta van Oostenrijk. Dat is dat stadspaleis met de mooie binnentuin.

Hier in Mechelen en over de hele wereld kennen ze mij als keizer Karel V. Ik beschikte over een rijk dat zo groot was dat de zon nooit onderging. Ik regeerde over meer dan 27 koninkrijken, 13 hertogdommen en 22 graafschappen in Europa, Centraal-Amerika en Noord-Afrika. Heel lang heb ik er jammer genoeg niet van kunnen genieten, want op mijn 58ste ben ik gestorven in het Spaanse Yuste.

Waar jij schommelt, vertel ik verhalen over de stad en in het bijzonder over de plekken waar ik fijne tijden heb beleefd. 

Let op: het schommelpaardje in de Bruul staat momenteel op stal voor onderhoud. Je kan dit paardje dus tijdelijk niet vinden.

Schommelpaardje Bruul

Mijn tante maakte zich altijd grote zorgen over mijn gezondheid. Toen ik 9 was, kregen mijn zussen de pokken. Mijn tante en ik vluchtten tijdelijk naar Brussel zodat ik niet ziek zou worden. Maar het heeft niet geholpen, want ook ik had het zitten. Gelukkig liep het goed af en zijn we allemaal volledig genezen. Toen ik 14 jaar was, had ik eens hoge koorts omdat ik te veel gedanst had op het huwelijksfeest van mijn zus Isabella en haar man Kristiaan, de koning van Denemarken. Ik moest dagenlang in mijn bed blijven liggen. Maar kermis is een geseling waard, zeggen ze.

In de Kruidtuin, hier iets verderop, staat een standbeeld van Rembert Dodoens. Hij is 17 jaar jonger dan ik en was de stadsgeneesheer van Mechelen. Het standbeeld van mijn tante Margareta staat op de Schoenmarkt, net naast de Grote Markt. Zelf heb ik ook een beeld gekregen. Dat kan je spotten aan de linkerkant van de gevel van het stadhuis, boven het balkon. Ik heb een scepter – een symbool voor het gezag van de koning of keizer – en een rijksappel vast. Dat laatste is een bol met daarbovenop een kruisje, het symbool voor het grondgebied van de koning of de keizer.

  • Je vindt deze wandeling ook in de app van Visit Mechelen. Zo volg je aaneensluitend de paardjes op een uitgestippelde route. Download de app hier.

Praktisch

  • Beschikbaar in 4 talen: Nederlands, Frans, Duits & Engels.
  • iPhone, iPad en Android smartphones en tablets.
  • Gratis

Download vanuit de App StoreDownload vanuit Google Play Store

Bezoek Mechelen Virtueel