Uitbundig Verleden

Teruggrijpen naar het verleden, het is iets van alle tijden. Net als vandaag was geschiedenis ook in de negentiende eeuw populair. Het is de eeuw waarin verschillende nieuwe naties ontstaan en andere zich sterker gaan profileren op het internationale toneel. Tijdens de Romantiek groeit een hernieuwde belangstelling voor de Bourgondische hertogen, van Filips de Stoute tot de roemrijke keizer Karel.

Zo treden de vijftiende- en zestiende-eeuwse Bourgondische vorsten in verschillende Europese landen opnieuw op de voorgrond. Als de aartsvaders van de Lage Landen verschijnen ze op schilderijen, in de literatuur en beeldhouwkunst. Maar het beeld van de vorsten verschilt sterk van land tot land: wat vertellen ze ons over de negentiende-eeuwse visie op het verleden? En over de manier waarop wij vandaag omgaan met onze geschiedenis?

In Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische ogen kijk je vanuit een hedendaagse context, met een kritische blik en een veranderend perspectief naar het verleden. De ondergrondse exporuimte van Museum Hof van Busleyden doet aan als een negentiende-eeuws monumentaal museum en toont met een zeventigtal werken het verlangen naar de grootsheid van weleer.

Instaprondleiding

Elke zondagnamiddag kan je om 14u aansluiten bij een rondleiding met gids. Kijk samen mee door de bril van vandaag naar de geschiedenisbeleving van het verleden. Meer info hier.

Uitbundig Verleden, het audioverhaal

Duik mee in de tentoonstelling met een allesbehalve-alledaags-audioverhaal. De levendige gesprekken tussen een kunstkenner, een verkoper en een kunstenaar geven je een blik achter de schermen van de organisatie van een typisch 19e-eeuws salon vol kunst. Door monumentaal grote ruimtes met grote schilderijen, grootse verhalen en smakelijke anekdotes. Aan jou verteld met een ironische knipoog naar vandaag. Meer info hier 

 

Praktisch - de tentoonstelling

Wanneer?

27 november 2021 - 27 februari 2022

Prijs

26+  € 12.00
Jongeren (23-26)  € 2.00
Kinderen (t.e.m. 12 jaar) gratis
Mensen met een beperking € 7
65+  € 10

Een regulier ticket geeft toegang tot het museum en de tijdelijke tentoonstellingen. 

Meer info over de tentoonstelling vind je hier.

Boek je ticket hier

Locatie

Museum Hof van Busleyden
Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen