Galerie Transit - Thomas Raat

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Galerie Transit presenteert de nieuwe tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Thomas Raat. De tentoonstelling loopt van 22 oktober tot 10 december 2023 en toont een selectie van recente schilderijen en sculpturen die voortbouwen op Raats onderzoek naar de verbreiding en versplintering van de modernistische beeldtaal.

Expo Thomas Raat in Galerie Transit

Thomas Raat (°1979, Leiderdorp) is gefascineerd door de manier waarop de experimentele beeldtaal die voortkwam uit een kleine kring avant-gardisten in de loop van de twintigste eeuw conventioneel werd, doordat vele kunstenaars en vormgevers haar tot voorbeeld namen. Zo ontstond een kunsthistorische schemerzone van afgeleide stromingen en toepassingen, die Raat ‘slipstream’ modernisme noemt. Zijn authentiek ogende beelden lijken zich te positioneren op het kantelmoment waarop het experimentele karakter van de aanvankelijk radicale, nieuwe beeldtaal huiselijk begint te worden.

In zijn schilderijen maakt Raat gebruik van de esthetische concepten van boekomslagen, affiches, platenhoezen en andere grafische ontwerpen die verschenen in de jaren 1945 tot en met 1970. Hij ontdoet deze ontwerpen van hun tekstuele informatie en schildert ze op groot formaat na met olieverf op paneel. Door de matte, kleurintensieve afwerking doen de werken denken aan een gezeefdrukt beeld en refereren hiermee aan hun toegepaste oorsprong. Echter, wanneer het werk van dichtbij bekeken wordt kan de tactiliteit van de kwaststreken en de met inkt gevulde groeven waargenomen worden.

In zijn sculpturen gaat Raat nog een stap verder in het ondermijnen van de modernistische idealen. Hij maakt gebruik van alledaagse voorwerpen zoals stoelen, tafels, lampen en klokken, die hij transformeert tot abstracte composities door ze te beschilderen of te bedekken met gekleurde folie. Zo creëert hij een spanningsveld tussen functionaliteit en esthetiek, tussen herkenning en vervreemding.

Wanneer?

22/10/2023 - 10/12/2023 

Contact

T +32 15 33 63 36
M +32 475 477 478
M +32 478 811 441
art@transit.be
www.transit.be

Locatie

Zandpoortvest 10, 2800 Mechelen