Sint-Romboutskathedraal

Over de Sint-Romboutskathedraal

De Sint-Romboutskathedraal wordt in de 13de eeuw gebouwd. Ze is van meet af aan groter en indrukwekkender dan alle andere parochiekerken en later werd ze ook nog eens 'de kerk van de aartsbisschoppen'. Eerst staat er een driebeukige kruiskerk op de plaats van de immense kathedraal. Pas na een reeks bouwcampagnes groeit de kerk uit tot dé blikvanger van onze stad.

Bij de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw krijgt de kerk het hard te verduren. Veel van het oude interieur gaat verloren. Het Calvinistische bewind op het einde van die eeuw verwijdert alles wat naar de katholieke eredienst verwees. Maar de kerk doorstaat meer stormen. In de Tweede Wereldoorlog wordt Mechelen gebombardeerd en in 1972 breekt een grote brand uit. Keer op keer overleeft de Sint-Romboutskathedraal het.

De binnenkant van de kathedraal is adembenemend. Je kan er het schilderij 'Christus aan het kruis' van Antoon van Dyck bewonderen. Net zoals andere werken van onder meer Michel Coxcie, Gaspard de Crayer en Abraham Janssens. Het pronkstuk in de kerk is het hoofdaltaar van Lucas Faydherbe uit 1665.
 
Hoe goed ken jij deze kerk? Test je kennis met deze quiz en kom het te weten! 


Virtueel bezoek Sint-Romboutskathedraal



 

Openingsuren

Maandag 08:30 - 17:30
Dinsdag 08:30 - 17:30
Woensdag 08:30 - 17:30
Donderdag 08:30 - 17:30
Vrijdag 08:30 - 17:30
Zaterdag 08:30 - 17:30
Zondag 08:30 - 17:30

Toegankelijkheid Sint-Romboutskathedraal

  • Toegang tot de kathedraal zelf is gratis. Toegang tot de toren niet inbegrepen.
  • Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Aan de zijde van de Grote Markt is er een drempelloze ingang. Het toegangspad is aangelegd in behoorlijk bolle kasseien. De inkomdeur is voldoende breed. De sasdeuren zijn wel zwaar om te openen. Het schip, de zijbeuken en het transept zijn vlot toegankelijk. De grote Sacramentskapel is bereikbaar via een vrij steil hellend vlak. De open zijkapellen hebben allemaal een trede. Bij de treden voor het kathedraalmuseum in de kooromgang is een steil hellend vlak voorzien.  Voorzieningen voor personen met een visuele beperking.
  • De toren zelf is niet rolstoeltoegankelijk, maar je kunt hem wel virtueel bezoeken via virtualtour/mechelen360. In de kathedraal staat een houten maquette van kerk en toren die je mag betasten. Langs de kathedraal (kant Onder den Toren) staat buiten ook een bronzen miniatuurversie van de toren opgesteld waarlangs je je vingers kan laten glijden.

Locatie

Onder-den-Toren 12, 2800 Mechelen

Klik op de blauwe plaatsaanduiding (ballon) voor meer informatie.