De Vlietenkelder

Mechelen is van oudsher een waterstad, al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet denken. De Dijle kronkelt nog steeds door het centrum, maar dat de binnenstad vroeger doorsneden werd door talrijke vlieten, bijriviertjes van de Dijle, is vandaag minder zichtbaar. Door de jaren heen werden onder meer de Melaan en een deel van de Heergracht terug opengelegd, anderen werden overwelfd.

Op de IJzerenleen werd begin 13e eeuw een vlietje gegraven dat de Dijle verbond met de Koolvliet, van het Schepenhuis naar de Botermarkt. Vroeger was op deze plek de Vismarkt en werd het water gebruikt om de vis te kuisen, maar ook om resten in te dumpen. Het overwelven gebeurde in drie fases. Daardoor vind je in de Vlietenkelder, de ruimte onder de IJzerenleen, verschillende soorten steen, soorten metselwerk en soorten bogen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kelder ingericht als schuilkelder. Mechelen was immers het doelwit van heel wat militaire aanvallen. Niet alleen buurtbewoners, ook passanten maakten gebruik van de Vlietenkelder als schuilplaats tijdens een bombardement. Sinds kort is deze kelder met een rijke geschiedenis opnieuw toegankelijk voor bezoekers onder begeleiding van een stadsgids.

De Vlietenkelder bezoeken

De Vlietenkelder is te bezoeken wanneer je een ‘Wandeling op maat’ boekt, of tijdens ‘Water in de straten’, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Zicht op de oude vismarkt op de ijzerenleen, met op de achtergrond de sint-maartenskapel, 1500
Zicht op de oude Vismarkt op de Ijzerenleen, met op de achtergrond de Sint-Maartenskapel, 1500.
© Regionale Beeldbank Mechelen