De Nieuwe Vesten, baanbrekende plannen

Vanaf het najaar van 2025 krijgen de vesten een volledige make-over

Mechelen groeit elke dag. Om de stad aangenaam en leefbaar te houden voor iedereen, werken we aan de stad van de toekomst. Met de Nieuwe Vesten zetten Stad Mechelen en het Agentschap Wegen en Verkeer daar volop op in.

Eind 2022 wijzigde de verkeerscirculatie op de vesten. Het doorgaand verkeer sturen we naar de Tangent, R6 en E19. Zo worden de vesten opnieuw een weg voor lokaal verkeer. Een weg die veiliger is en waar ruimte is voor de auto, maar ook voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Op die manier motiveren we mensen om zich duurzaam te verplaatsen met een deelwagen, fiets of de bus.

En dat is nodig, want we staan voor grote klimaatuitdagingen. Door de vesten anders in te richten, maakt asfalt plaats voor groen en bomen. Die vangen water op en zorgen voor verkoeling. En hoewel mensen dichter bij elkaar wonen, blijft er zo plaats op de vesten voor sport, spel, ontspanning en ontmoeting.

Een ontwerpteam werkt hard aan een plan voor de definitieve vernieuwing van de vesten. Als alles goed verloopt, starten de werken in het najaar van 2025. Dan vernieuwen we de vesten van gevel tot gevel.

De heraanleg van de vesten zal de stad naar een hoger niveau tillen. Mechelen wordt veiliger, zal op verschillende manieren vlot bereikbaar zijn en krijgt daarnaast meer stedelijke kwaliteit. De Nieuwe Vesten zijn de beste toekomstgarantie voor de leefbaarheid van onze stad.

De geschiedenis krijgt opnieuw een plek

Voor het ontwerp van de Nieuwe Vesten gingen we helemaal terug naar de middeleeuwen. Hoe zagen de vesten er toen uit? En hoe brengen we die machtige geschiedenis weer een beetje tot leven? Wist je dat Mechelen twaalf historische toegangspoorten telde? Die poorten worden op een of andere manier weer herkenningspunten op de vesten. Ook het groen tussen de poorten keert terug in de vorm van parken. Net als het water rond de stadsomwalling dat hier en daar weer zal opduiken.

Meer weten? Surf naar www.denieuwevesten.be

Render Kardinaal Mercierplein

Render Ragheno

Render zandpoortvest
© Sweco/BUUR